Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Szeptember 03. 08:11, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Világszerte aranyat ér a pizza

Világszerte aranyat ér a pizza

Az olasz nemzeti eledelnek számító pizzának egyre nagyobb a sikere az egész világon - derült ki az olasz vendéglátósokat tömörítő Fipe hétfőn közölt adataiból, amelyeket a Nápolyban rendezendő pizza világbajnokság alkalmából tettek közzé.

A már kétezer évvel ezelőtt az ókori Pompejiben is sütött tésztaspecialitás tavaly 62 milliárd eurós üzlet volt a világon. A pizza-piac 78 százalékát még mindig Európa - Olaszország, Németország, Franciaország és Spanyolország - adja.
A pizza titka az, hogy "egyszerű, ízletes, gyors és gazdaságos" - állapította meg a Fipe felmérése. Olaszországban hetente 56 millió, évente 3 milliárd pizza fogy el. Étteremben és otthon a kerek formájú pizzát fogyasztják, de egyre népszerűbb a kockára vágott és utcán fogyasztható pizza is, amely a legnépszerűbb utcán árusított ételekkel versenyzik.
Itáliában 42 ezer "beülős" pizzéria működik, 21 ezer utcai fogyasztásra árulja a pizzát. Összesen százezer embert foglalkoztatnak, ezek hatvanöt százaléka olasz, a többiek észak-afrikaiak és kelet-európaiak. A kerek pizza átlagos ára Olaszországban hat euró ötven cent. A pizzát a legdrágábban Milánóban, a legolcsóbban Nápolyban és a még délebbi Reggio Calabriában árulják, ahol egy paradicsomos, mozzarella-sajtos margherita pizzáért három eurót kérnek.
Nápolyban szeptember 3-4-én rendezik a 12. pizza világbajnokságot. A zsűri a felhasznált alapanyagok mellett elsősorban a pizzasütők kézügyességét figyeli.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során