Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. Február 07. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: mti

Változást akarnak a német választók, nyitott a Bundestag-választás kimenetele

Változást akarnak a német választók, nyitott a Bundestag-választás kimenetele

Változást akarnak a német választók, és Martin Schulz megjelenésével nyitottá vált a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) kimenetele

- mondta a Bild című német lapnak az Insa közvélemény-kutató intézet vezetője egy hétfőn ismertetett felmérésükkel kapcsolatban, amely szerint a szociáldemokrata párt (SPD) átvette a vezetést a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségétől a pártok népszerűségi listáján.
Hermann Binkert a Bild online kiadásában hétfő délután bemutatott adatokat értékelve kiemelte, hogy az SPD kancellárjelöltje és jövendő elnöke, Martin Schulz színre lépése a szociáldemokraták javára fordította a közhangulatot.

Az országban megjelent a "váltóhangulat", és "a Bundestag-választás ugyan nem dőlt el, de teljesen nyitottá vált" a küzdelem - mondta az Insa igazgatója.

Az intézet kutatása szerint az SPD 31 százalékon áll, ami 4 százalékpontos emelkedés az egy héttel korábbihoz képest, míg a CDU/CSU 3 százalékponttal 30 százalékra gyengült.

Az Insa most először mért szociáldemokrata fölényt, bár az intézet csak 2012 óta vizsgálja a pártok támogatottságát. Az SPD valamennyi kutatóintézet felméréseit tekintve legutóbb több mint hat éve, 2010 augusztusában vezette a népszerűségi listát: az Allensbach kutatóintézet akkori mérése szerint 32 százalékon állt, a CDU/CSU támogatottsága pedig 31 százalékos volt.

Az adatok azt mutatják, hogy lejárt Angela Merkel ideje, a 2005 óta hivatalban lévő kancellár arra a sorsra jut, mint Helmut Kohl, akit 1998-ban, 16 év után a németek leváltottak a kancellári tisztségből - mondta a Die Welt című lapnak Johannes Kahrs, az SPD befolyásos jobboldali, konzervatív tömörülése, a Seeheim-i Kör (Seeheimer Kreis) szóvivője, aláhúzva, hogy "az emberek új arcot akarnak".

Az SPD népszerűsége azután ugrott meg, hogy a párt január végén Martin Schulzot, - az Európai Parlament (EP) volt elnökét - kérte fel kancellárjelöltnek és pártelnöknek. A hosszú vívódás után elhatározott váltás a párt élén valamennyi felmérés szerint emelte a párt támogatottságát, mozgósította a tábort, és visszahódította az SPD-től a nemválasztók közé húzódott szavazók egy részét.

Az SPD távozó elnöke, Sigmar Gabriel január 24-én jelentette be, hogy Martin Schulz lesz a kancellárjelölt, és márciusban egy rendkívüli pártkongresszuson az elnöki tisztséget is átadja neki. A bejelentés óta készített csaknem tucatnyi felmérés adatait együtt szemlélve az látható, hogy a párt támogatottsága a 20-25 százalékos sávból a 26-31 százalék közötti sávba ugrott, míg a CDU/CSU erősödése megtorpant, a pártszövetség a 30-35 százalék közötti sávban stagnál. Így a jobbközép uniópártok két hét alatt csaknem teljesen elveszítették előnyüket az SPD-vel szemben.

A 2013-ban tartott Bundestag-választás előtt hasonló folyamat ment végbe, a szociáldemokrata bázis akkor is lelkesedéssel fogadta, hogy a pártban végre eldöntötték, ki legyen Angela Merkel kihívója. Akkor Peer Steinbrück volt pénzügyminisztert tették meg kancellárjelöltnek, és a döntés utáni hetekben meglódult a párt támogatottsága, de a lelkesedés alábbhagyott, és az SPD végül a szavazatok 25,7 százalékával történetének egyik legrosszabb eredményét érte el a választáson, messze elmaradva a győztes CDU/CSU 41,5 százalékától.

A "Schulz-hatás" azonban erőteljesebb, mint amilyen a "Steinbrück-hatás" volt - mutatott rá a napokban Manfred Güllner, a Forsa kutatóintézet igazgatója.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése