Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2024. Január 23. 14:55, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Szlovéniában 482 ezer forintnak megfelelő euró a minimálbér

Szlovéniában 482 ezer forintnak megfelelő euró a minimálbér

Szlovéniában a bruttó minimálbér idén 4,2 százalékkal, 1254 euróra (mintegy 482 ezer forint) emelkedik - jelentette be kedden Luka Mesec munkaügyi miniszter.

Szlovéniában az erről szóló törvény értelmében a minimálbért évente legalább egyszer a fogyasztói árak alakulásához indexálják. Tavaly decemberben az éves infláció 4,2 százalék volt a hivatalos statisztikai adatok szerint.

Az indexálás mértékének meghatározásakor a tárca más releváns szempontokat is figyelembe vesz, mint például a bérek alakulása, a bruttó hazai össztermék (GDP), a minimális megélhetési költségek, valamint a foglalkoztatás alakulása, és erről előzetesen konzultációt folytat a szociális partnerekkel.

A tárcavezető kiemelte: idén egyetértettek a munkáltatókkal, akik a bizonytalan gazdasági helyzet miatt a minimális emelést javasolták. A szakszervezetek ugyanakkor többet vártak, legalább 7,5 százalékos emelést követeltek.

A minimálbér január 1-től emelkedik és 50,54 euróval lesz magasabb.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).