Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Június 15. 11:50, csütörtök | Külföld
Forrás: mti

Repceolajos palackokba rejtett, 1,7 milliárd dollár értékű, Ausztráliába tartó drogot foglaltak el

Repceolajos palackokba rejtett, 1,7 milliárd dollár értékű, Ausztráliába tartó drogot foglaltak el

Hat férfi ellen emeltek vádat Ausztráliában, miután egy nemzetközi csempészhálózat ellen indított vizsgálat keretében csaknem 1,7 milliárd dollár értékű, repceolajos palackokba rejtett metamfetamint foglaltak le.

A művelet során négy alkalommal foglaltak le repceolajos palackokba rejtett kábítószert idén. A drog Kanadából érkezett Victoria és Új-Dél-Wales ausztrál államokba.

A rendőrség elmondta, hogy a bűnözők januárban 720 millió dollár értékű folyékony metamfetamint próbáltak Kanadából Ausztráliába csempészni 180 repceolajos üvegben. A hatóságok titokban egy ártalmatlan anyaggal helyettesítették a kábítószert, és követték az útját egészen Melbourne-ig.

Májusban és júniusban két további, repceolajos palackokba rejtett metamfetamin-szállítmányt foglaltak le Kanadában, amelyek utcai értéke együttesen közel 800 millió dollár. Az egyik szállítmányban 2900 kilogramm kábítószer volt, amely az eddigi legnagyobb metamfetamin-fogásnak számít az észak-amerikai országban.

Szerdán az ausztrál hatóságok házkutatási parancsot hajtottak végre egy melbourne-i lakóépületben és egy raktáregységben, ahol nagy mennyiségű kábítószert, készpénzt és lőfegyvereket találtak.

A januári ügyben egy 32 és egy 38 éves melbourne-i férfi ellen emeltek vádat, akik csütörtökön álltak bíróság elé. A 38 éves férfit azzal vádolják, hogy egy kanadai szervezett bűnözői hálózat közvetítője volt, míg a 32 éves férfi állítólag egy logisztikai vállalkozásban betöltött pozícióját használta fel a kábítószerek szállítására. Akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphatnak, ha bűnösnek találják őket.

Egy 28 éves ausztráliai, egy 26 éves amerikai és egy 19 éves angliai férfit kereskedelmi mennyiségű, illegálisan behozott kábítószer birtoklásával vádoltak meg a melbourne-i házkutatásokat követően.

A rendőrség egy titkos kábítószer-laboratóriumot is felfedezett, így a trió várhatóan további vádakkal nézhet szembe.

Egy 51 éves, Melbourne központjában élő férfi ellen nagy mennyiségű kábítószer birtoklása és forgalmazása, valamint egyéb bűncselekmények miatt emeltek vádat. Várhatóan további letartóztatásokra is sor kerül.

A nyomozás az Öt Szem (Five Eyes) hírszerzési együttműködés keretében zajlott, amelynek Ausztrália, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Új-Zéland és Kanada a tagja.

Ugyanekkor az új-zélandi rendőrség jelentése szerint a bűnszervezet több mint háromnegyed tonna metamfetamint akart juharszirup-szállítmányba rejtve becsempészni, a szigetország történetében ez volt az eddigi legnagyobb fogás.

Címkék: drog

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).