Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. Február 23. 19:22, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Nyugati bevásárlóközpontok elleni támadásra szólított fel az al-Shabaab

Nyugati bevásárlóközpontok elleni támadásra szólított fel az al-Shabaab

Nyugati bevásárlóközpontok elleni támadásra szólított fel az al-Shabaab szomáliai terrorszervezet - közölte hétfőn az amerikai Fox News televízió.

A szomáliai terroristák, akik 2013-ban több mint 60 embert gyilkoltak meg a nairobi Westgate Mallban, a hétvégén az interneten közzétett videoüzenetükben a Minnesota állambeli Bloomingtonban lévő Mall of Americát, a kanadai West Edmonton Mallt és a londoni Oxford Streetet nevezte meg megtámadandó objektumként.
Noha az amerikai belbiztonsági minisztérium és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nem tud olyan hitelt érdemlő bizonyítékról, amely szerint amerikai területen bevásárlóközpont elleni támadás készülne, a potenciális veszélyt komolyan veszik, ezért a Mall of America és más, hasonló létesítmények környékén a fenyegetés nyomán megerősítették a készültséget.
Megszigorították a kanadai üzletközpont védelmét is. Steven Blaney közbiztonság-ügyi miniszter kijelentette, hogy Kanadát "egyetlen terrorszervezet fenyegetései sem fogják megfélemlíteni".
A CNN hétfői jelentése szerint az al-Shabaabnak a kenyai főváros elegáns bevásárlóközpontjában elkövetett terrorakcióját követően az FBI több hasonló amerikai létesítményben is védelmi gyakorlatot tartott. A zárás utáni órákban végrehajtott színlelt támadások célja a biztonsági hiányosságok feltárása volt. Az FBI programokat dolgozott ki az üzletközpontok védelmének megerősítésére.
Több amerikai szakértő úgy vélekedett, hogy a terrorcselekményekre való felhívással az al-Shabaab, amelynek támadásai eddig Szomália mellett az azzal szomszédos Kenyára és Ugandára korlátozódtak, az Iszlám Állam terrorszervezettel versenyre kelve próbálta meg magára terelni a közfigyelmet.
Az al-Kaidával szoros kapcsolatban álló al-Shabaabot, amely 2007 és 2011 között ellenőrzése alatt tartotta Mogadishut, az amerikai külügyminisztérium 2008-ban terrorszervezetnek minősítette. A szomáliai csoport toborzó tevékenységének eredményeként 2007 óta Minneapolis környékéről több radikális önkéntes is Szomáliába utazott.
A terrorszervezet vezetőjével tavaly amerikai dróncsapás végzett. Az al-Shabaab vezérkarának átszervezését követően bosszúval fenyegetőzött.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése