Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. December 31. 15:12, szombat | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Negyedmillióan az utcán, tizenkét halott

Negyedmillióan az utcán, tizenkét halott

Legalább tizenkét ellenzéki tüntetőt megöltek a szíriai biztonsági erők pénteken, miközben több mint negyedmillió ember vonult az utcára az arab országban tiltakozásul Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszere ellen.

Homsz városában öt rendfenntartó halt meg egy lövöldözésben – közölték ellenzéki aktivisták.

A pénteki imát követően 74 különböző helyen – a többi között a Damaszkusztól 320 kilométerre található Idlibben, Maaret an-Nomanban, Han Sejkúnében és Szarakebben – vonultak utcára a tiltakozók. Az utóbbi két városból a szíriai hadsereg kivonta a tankokat, mert a területre érkeznek az Arab Liga megfigyelői – tudatta az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (SOHR) nevű, londoni székhelyű jogvédő szervezet.

A megfigyelők jelenléte azonban Szíria-szerte csak felbátorította a tüntetőket, akik szeretnék megmutatni mozgalmuk erejét. Ellenzéki aktivisták szerint a kormányerők öt embert agyonlőttek Hama városában, további ötöt pedig a déli Deraában. Másik két tüntető életét a kelet-szíriai Idlib tartományban oltották ki, ahol további 37-et megsebesítettek. Damaszkusz elővárosában, Dumában legalább két tucat tüntető sebesült meg a rendfenntartókkal vívott összetűzésben.

Az ENSZ adatai szerint a március közepén kezdődött megmozdulásokban eddig több mint ötezren, más források szerint több mint hatezren haltak meg.

Címkék: Damaszkusz, ensz, Szíria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.