Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2024. Április 07. 06:00, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Navracsics Tibor: csökkenteni kell az északi és déli térségek közötti fejlettségi különbséget

Navracsics Tibor: csökkenteni kell az északi és déli térségek közötti fejlettségi különbséget

A Dél-Dunántúl komplex fejlesztési program célja, hogy csökkentse az országban az észak-déli fejlettségi különbséget - mondta a területfejlesztési miniszter szombaton Dombóváron.

Navracsics Tibor a település várossá avatásának 54. évfordulóján rendezett ünnepségen hozzátette, a cél az, hogy segítséget nyújtsanak azoknak a déli régióknak, amelyek az elmúlt harminc évben önhibájukon kívül "a fejlődés szélére sodródtak".

Megjegyezte, "a politikai döntéshozók hanyagsága, oda nem figyelése" eredményezte azt, hogy ez a térség az évezred fordulóján mintha elfeledetté vált volna.

Azt mondta, a gazdasági mutatók - elsősorban Baranyában - borús jövőképet vázoltak fel.

"Pécs, amelynek regionális központnak kellene lennie, az utóbbi időben teret vesztett a magyar gazdaságban és kulturális életben" - fogalmazott.

A miniszter hozzátette, azok a térségek is vesztesek lettek, amelyek Pécs központi szerepére alapozták terveiket.

"A mi feladatunk, hogy segítsünk Dombóvárnak a közlekedési infrastruktúra javításával, munkahelyteremtő beruházásokkal" - emelte ki.

Navracsics Tibor arról is beszélt, hogy egyes települések csak politikai kegyből váltak várossá, mások azért városok, mert jelentős történelmi múltjuk van, és vannak olyan városok, ahol a közösség alapja az ambíció, a tenni akarás.

A miniszter szerint Dombóvárt a múltja is feljogosítja arra, hogy a jelentős városok között tartsuk számon. Az elmúlt években a város megtalálta az ambíciókat, igény jelent meg arra, hogy ismét vezető szerepet töltsön be - hangsúlyozta.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt mondta, ahhoz, hogy a várost ismét bekapcsolják az ország vérkeringésébe, elengedhetetlen Dombóvárnak mint közlekedési csomópontnak a megerősítése.

A jövő legfontosabb beruházásának nevezte a Kaposvárral, illetve a 67-es úttal való összeköttetés megteremtését, ami biztosítja azt, hogy Dombóvárról az M7-as autópályán a fővárost és más térségeket gyorsan, biztonságosan meg lehessen közelíteni.

Kitért arra is, hogy 2019 előtt Dombóvár "szembe ment a térség településeivel, és az ország jó részével, békétlenség, széthúzás jellemezte a várost". 2019 után az új polgármesterrel, Pintér Szilárddal ennek véget vetettek, Dombóvár közélete kiegyensúlyozottá vált, a jövőbe vetett hite is megerősödött - jelentette ki.

Potápi Árpád János közölte, a június 9-i önkormányzati választás tétje, hogy a város ezt a békét megőrizze.

A dombóvári kulturális központban rendezett gálán az évforduló alkalmából díszpolgári címet, díszjelvényeket adtak át, és kitüntetésekkel ismertek el fiatal tehetségeket, a gazdaság szereplőit.

Címkék: navracsics

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: