Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. November 18. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Milyen hatása lehet a pénzügyi rezsicsökkentésnek? - szakértők válaszolnak

Milyen hatása lehet a pénzügyi rezsicsökkentésnek? - szakértők válaszolnak

A bankoknak a készpénzfelvételek után is ki kell fizetniük a tranzakciós illetéket, ami körülbelül 30-35 milliárd forintos terhet jelenhet a pénzintézeteknek. Ugyanakkor az embereknek 45 milliárd forintot visszaadó törvény célja az, hogy a legalacsonyabb keresetű embereken ne keressenek a bankok és ne kelljen hihetetlenül magas díjakat fizetniük fizetésük felvételéhez. Vélemények:

Rogán Antal , a Fidesz frakcióvezetője
„A pénzügyi rezsicsökkentés első lépése az ingyenes készpénzfelvétel, amelyre a jelentősen dráguló banki szolgáltatások miatt volt szükség. Ezek drasztikus emelkedése elsősorban a kiskeresetű családokat érinti hátrányosan, ezért nekik éri meg legjobban az ingyenes készpénzfelvétel. Az embereknek 45 milliárd forintot visszaadó törvény célja az, hogy a legalacsonyabb keresetű embereken ne keressenek a bankok és ne kelljen hihetetlenül magas díjakat fizetniük fizetésük felvételéhez. Világosan kimondjuk azt, hogy a készpénzfelvételre semmilyen díjat nem róhatnak rá a bankok, valamint hogy a készpénzfelvételre hivatkozva más díjakat, más területeken sem emelhetnek meg. Ezt szigorúan vizsgálni is fogjuk!”

Bencsik László, vezérigazgató-helyettes, OTP Bank Nyrt.
„A magyarországi bankszektorra az idén 360-370 milliárd forintos adóterhet róttak ki, miközben az ágazat tavalyi vesztesége több mint 200 milliárd forint volt. Korábban pedig arról volt szó, hogy az évente 140-150 milliárd forintos tételt jelentő bankadót az idén megfelezik, ehhez képest jövőre sem lesz érdemben alacsonyabb a szektorra eső közteher. A tranzakciós adóval kapcsolatban jövőre mintegy 170 milliárd forintot várnak a büdzsébe, és az ingyenes készpénzfelvétel is súlyos terhet jelent majd a bankok jövedelmezőségét tekintve. A pénzügyi rezsicsökkentéssel kötelezővé tett ingyenes készpénzfelvételek várhatóan mintegy 10 milliárd forintos bevételkiesést eredményeznek 2014-ben az OTP Banknál.”

Kuti Ákos, vezető elemző, Equilor Befektetési Zrt.
„A havi két darab ingyenes készpénzfelvétel lehetősége a Budapesti Értéktőzsdén az OTP és az FHB kurzusát viseli meg a leginkább. Az OTP esetében 8-10 milliárd forintos terhet várok jövőre, miközben a bank a 3. negyedéves beszámolójában jelezte, hogy ez 10 milliárd forintos tételt jelent majd 2014-ben. Az FHB vonatkozásában 200-300 millió forint között alakulhat a bevételkiesés mértéke jövőre, de a végösszeget mindkét irányban torzíthatja az ATM-használati szokások esetleges változása. A bankok a többletköltségeket valószínűleg igyekeznek majd áthárítani az ügyfelekre, vagyis a kiinduló állapothoz képest akár rosszabbul is járhatnak a számlatulajdonosok.”

Gyurcsik Attila, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője
„Az egyik tényező, hogy a bankoknak a készpénzfelvételek után is ki kell fizetniük a tranzakciós illetéket, ami körülbelül 30-35 milliárd forintos terhet jelenhet a pénzintézeteknek. A másik tényező az elmaradt haszon, ami abból ered, hogy korábban a bankoknak az ATM-ek üzemeltetése nyereséges tevékenység volt, ami nagyságrendileg 10-15 milliárd forint lehet. Az OTP-re lakosság piaci részesedéséből kiindulva a fenti veszteségek körülbelül 30 százaléka jut. Ezek vélhetően csak egy elméleti maximumot jelentenek, hiszen a bankok eddig is igen nagy sikerrel hárították át a terheket a lakosságra, így valószínűleg most is ez várható, drágább számlacsomagok és egyéb költségek emelésén keresztül.”

Szűcs László, a Réti, Antall és Társai PwC Legal ügyvédje
„Ezután a munkáltatók már joggal ragaszkodhatnak ahhoz, hogy a munkabér kifizetése bankszámlára történő átutalással történjék. Elvárható a munkavállalótól, hogy nyisson olyan bankszámlát, amely alapján az ingyenes készpénzfelvétel biztosított, és teremtse meg azt a feltételrendszert, hogy a munkabéréhez valóban ingyenesen hozzá is jusson. Ha a munkavállaló nem tudja ezt megteremteni, mert nem köti meg a számlavezető bankjával az ingyenes készpénzfelvételt biztosító megállapodást, vagy a bank a munkavállaló korábbi mulasztásai miatt nem biztosítja az ingyenességet, akkor – álláspontunk szerint – a munkavállaló a munkabér banki felvételének költségét a munkáltatótól nem követelheti.'

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk