Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Január 14. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Milliárdos csalások a cukoráfával

Milliárdos csalások a cukoráfával

Áfacsalás útján kerül a boltokba a cukor nyolcvan-kilencven százaléka, beleértve a Kaposváron gyártott termékek jelentős részét is – állítja a Magyar Cukor Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese, amelyről a Magyar Nemzet számol be.

Hájos László szerint például egy Győrből a legközelebb eső szlovákiai településre átguruló, majd onnan „átpapírozott” okmányokkal visszatérő kamion – a hozzávetőlegesen húszezer forint üzemanyagköltséggel szemben – kétmillió forint hasznot hoz az áfacsalóknak. A 2011-ben kiderített négymilliárdos és a múlt évben felderített egymilliárdos cukoráfacsalással kapcsolatos felvetésre Hájos László akként reagált, hogy ennél még jóval több illegális eljárás volt, illetve van folyamatban.

A csalók ma már kifinomult módszerekkel igyekeznek megelőzni az adóhatóság nyomozóinak közbelépését. Nemcsak az történik, hogy a magyar cégektől (elvileg) szlovák vállalkozások számára vásárolt áru el sem hagyja az országot, és idehaza értékesítik, hanem egy kicsit „meg is utaztatják” az édesítőszert. A régebbi lebukások tapasztalatai alapján – amikor is a kamion tachométerével nem tudták kimutatni az „itthon maradt”, cukorral megpakolt jármű mozgását – most átviszik a határon, ahol aztán fölszerelik más papírokkal, és akkor az áru már áfamentes importként kerül vissza. Ezt azután áfával növelt „hófehér cukorként” adják tovább egy-egy hazai kereskedelmi cégnek. Több száz olyan, időközben megszűnő áfacsaló csoportról is beszélhetünk, amelyek nem kerültek a hatóság látókörébe – véli a vezérigazgató-helyettes.

A másik adócsalási trükk az, amikor megveszik az ötvenkilós zsákban forgalmazott magyar, szlovák vagy lengyel cukrot, a szlovákiai Farkasdon egykilósokra becsomagolják, és áfamentesen behozzák. – Az alföldi borászok – akiknek Kaposvár már nemigen ad el cukrot – így jutnak édesítőszerhez – jegyezte meg Hájos László.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk