Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2022. November 23. 13:16, szerda | Belföld

Miért bordázzák be helyenként az aszfaltot?

Miért bordázzák be helyenként az aszfaltot?

Biztosan felfigyelt már arra, hogy helyenként furcsa bevágások vannak az útburkolatban, főként autópályán. Tudja, hogy mi célt szolgál ez az eljárás?

Az autópályák többségét fenntartó MKIF Zrt. közösségi oldalán leírja a választ annak kapcsán, hogy az M1-es autópálya Hegyeshalom felé vezető oldalán Tatabánya térségében az elmúlt időszakban rendszeresen nagy anyagi kárral és személyi sérüléssel járó balesetek történtek, ezt megelőzendő szakaszosan burkolati hézagvágásokat végeztek..

Az útburkolatra érkező csapadékvíz bizonyos esetekben csak lassan tud lefolyni a burkolatról és így „vízfilm” alakul ki. Ha erre nagy sebességgel érkezik az autós és esetleg már nem megfelelő profilmélységű gumi van az autón, akkor „felúszás” következhet be.

Ez az Aquaplaning jelenség ami az autót irányíthatatlanná teszi, kb mintha jégre mentünk volna.

Ezért speciális gépekkel burkolati hézagvágást végeztek. Ez a grooving,így a vízfilmre érkező gumiabroncs alól a víz gyorsan ki tud térni, így megakadályozza a felúszást és a baleset kialakulását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére