Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Január 14. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Megkezdődött az önkormányzatok utóellenőrzése

Megkezdődött az önkormányzatok utóellenőrzése

A 2011. évben lefolytatott önkormányzati ellenőrzések során megfogalmazott számvevőszéki javaslatok alapján az ellenőrzés alá vont önkormányzatoknak tételes intézkedési tervet kellett készíteniük, melynek végrehajtását, illetve annak eredményeit az Állami Számvevőszék utóellenőrzések keretében ellenőrzi - írja az aszhirportal.hu

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2011-ben 62 város pénzügyi gazdálkodási helyzetének, szabályszerűségének ellenőrzését végezte el, melyek közül 34 önkormányzat utóellenőrzése kezdődött meg. Az ÁSZ elsősorban a megtett javaslatok hasznosulására fókuszál és kimutatja, hogy mennyire voltak hatékonyak az önkormányzatok által a pénzügyi-gazdálkodási kockázatok csökkentése, megszüntetése érdekében alkalmazott intézkedések.

Az utóellenőrzésben érintett települések kiértesítése az ellenőrzésről, illetve az adatszolgáltatásra történő felhívás az elmúlt évben megtörtént. Az ÁSZ törvény vonatkozó rendelkezései alapján az ellenőrzötteknek eleget kell tenniük adatszolgáltatási, közreműködési kötelezettségüknek. Az adatszolgáltatásra az ÁSZ ellenőrzést támogató online rendszerén keresztül kerül sor.

Az ellenőrzésekben résztvevő kollégák szakmai helpdesk-et biztosítanak az ellenőrzött szervezetek számára annak érdekében, hogy az adatszolgáltatási kötelezettségüknek zökkenőmentesen és teljes körűen eleget tudjanak tenni.
Jelenleg folyamatosan zajlik a beérkező adatok feldolgozása és értékelése, melynek eredményeképpen megállapítható lesz, hogy a 2011. évben megfogalmazott javaslatok milyen hatást gyakoroltak az önkormányzatok pénzügyi-egyensúlyi helyzetének javulására.

Az utóellenőrzés megállapításai a törvényalkotás számára segítséget nyújthatnak az adósságkonszolidációt és az önkormányzati feladatrendszer változását követően megváltozott pénzügyi helyzet és a forrásszabályozás értékeléséhez. Továbbá az ellenőrzöttek és a helyi döntéshozók számára visszajelzést adnak feladatszervezési és takarékossági intézkedéseik hatásairól, a pénzügyi helyzet és a működőképesség alakulását befolyásoló tényezők további (újratermelődő) kockázatairól.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk