Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. Február 24. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Még 2018-ig lehet roamingdíj?

Még 2018-ig lehet roamingdíj?

Bár az Európai Unió korábban hozott döntései értelmében elvileg az idei év végén ki kellene vezetniük a mobilszolgáltatóknak a barangolási díjaikat, várhatóan 2018-ig maradnak a külföldi mobilhasználat után fizetendő magas tarifák. Addig csak kisebb kedvezményekkel számolhatnak a felhasználók.

Valószínűleg mégsem vezetik ki az idén az uniós távközlési piacról a roamingtarifákat a távközlési szolgáltatók: az ezt célzó, az elmúlt években hozott uniós döntések szerint az EU-ban tevékenykedő operátorok az év végétől a belföldön is érvényes tarifákat lettek volna kötelesek alkalmazni külföldi mobilhasználat – telefonálás és internetezés – esetén, ám egy friss európai tanácsi előterjesztés a határidőt három évvel tolná ki. Mint arról a Reuters hírügynökség beszámolt, az európai döntéshozatalban fontos szerepet játszó testület javaslata azzal érvel, hogy a mobilszolgáltatóknak több idő kell az új árstruktúra következtében megváltozó piaci körülményekhez való alkalmazkodásra.

A barangolási díjak eltörlésével jelentős bevételkiesést lesznek kénytelenek elviselni a társaságok, hiszen külföldi telefonhasználat esetén – tarifacsomagtól függően – a hazai árak többszörösét kell megfizetni. A tarifarendszer hatósági átszabása okozta kihívásokra ugyanakkor a nagy, a közösség több országában is jelenlévő társaságok könnyebben tudnak majd reagálni, hiszen a szolgáltatás nyújtásához szükséges saját infrastruktúra lényegében adott. Mint a hírügynökség írja, benne van a pakliban az is, hogy az operátorok a kieső bevételeket a belföldi tarifák megemelésével próbálnák pótolni, amitől főként a kelet-európai országok tartanak.

Az Európai Bizottság ugyanakkor továbbra is a díjak mihamarabbi mérséklése mellett van. – Várjuk az Európai Tanács javaslatát, amely azonban félő, hogy nem elég ambiciózus – fejtette ki a Reuters kérdésére az unió egységes digitális piacáért felelős biztosa. Andrus Ansip szerint a roamingdíjak rendszere egy rossz pénzügyi döntés következménye, ami lényegében azt üzeni a távközlési ügyfeleknek, hogy külföldön ne használják a szolgáltatásokat. A korábbi észt miniszterelnök hangsúlyozta, bízik a tárgyalások sikerében, amelynek során sikerül olyan döntést hozni, amely mind a távközlési piac szereplői, mind pedig a fogyasztók számára kedvező eredménnyel végződik.

Tavaly áprilisban az Európai Parlament nagy többséggel hozott döntést arról, hogy a roamingdíjakat decembertől eltörlik. Az erőteljes közösségi szintű szabályozás egyébiránt többéves múltra tekint vissza, ugyanis ezen a területen nem működött a piac önszabályozása: néhány évvel ezelőtt még teljesen általános volt, hogy egypercnyi telefonhívásért akár több száz forintot kellett fizetni, míg egy megabyte-nyi mobil adatforgalom több ezer forintba is kerülhetett. A szigorú szabályozásnak tulajdoníthatóan ma az uniós tagállamokon belül barangolva megabyte-tonként bruttó 78,3 forintot kell fizetnie egy hazai szolgáltató ügyfelének, míg a percdíj indított hívásnál 74, fogadott hívásoknál pedig 19,5 forint. Egy roaming SMS ára 23,5 forint. Az elmúlt években – összhangban a szabályozással – a barangolási díjak júliusban, a nyári szezon kezdetén mérséklődtek, a társaságok ekkorra időzítették a külföldi mobilhasználattal kapcsolatos további kedvezményeiket is. A piaci várakozások szerint ez azonban az idén elmarad. A tanács elé terjesztett javaslat egyébiránt minimális kedvezményt tartalmaz: külföldi mobilinternetezés esetén napi öt gigabyte adatforgalom a hazai áron járna. Ez alapesetben akár 250, csatolmányt nem tartalmazó e-mail fogadására is elegendő lenne, ugyanakkor az okostelefonos applikációk automatikus frissítései miatt szinte azonnal elpárolog ez az adatkeret.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése