Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2015. November 30. 12:43, hétfő | PR
Forrás: (x)

Lezárult a Termáltó és Ökopart projektje Zalakaroson

Lezárult a Termáltó és Ökopart projektje Zalakaroson

Projektzáró keretében mutatták be a nagyközönségnek a zalai fürdőváros új zöld központját

A Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése című beruházás valósul meg az Új Széchenyi Terv Nyugat-Dunántúli Operatív Program keretében 322 000 000 Ft összegű támogatásból „Termáltó és Ökopart” címen, NYDOP-2.1.1/F-12-2012-0005 azonosító számú projektként

A Széchenyi Terv Nyugat-Dunántúli Operatív Program keretében turistacsalogató látványossággal gazdagodott Zalakaros. A beruházás újabb mérföldköve annak a tudatos településépítő koncepciónak, amely közel ötven esztendeje jellemezi a dél-zalai fürdővárost, és amelynek célja, hogy folyamatosan új látnivalókkal és szórakozási lehetőségekkel fogadják a városba érkező vendégsereget.

A projektzáró rendezvényen Novák Ferenc polgármester köszönetet mondott mindazoknak, akik közreműködtek a fejlesztés megvalósításában. Az alapkoncepció a fürdő elfolyó meleg vizének felfogása és hasznosítása volt, a fejlesztések keretében pedig a termáltó és az ökopart mellett látogatóközpont, valamint rekreációs és kondicionáló park is kialakításra került. A település első embere szerint olyan nevezetességet építettek, amely nagyszerű szórakozási lehetőséget jelent minden korosztály számára. A méltán híres zalakarosi fürdő mellett mostantól további aktív szabadidős programokat tudnak kínálni, a város turisztikai kínálatát színesítve a környék természeti közegének játékos bemutatásával.

Az ökopart több önálló elemből épül fel, és nemcsak a kikapcsolódás, de a tudomány szolgálatában is áll. Látogatóközpont, sétány, mesterséges tó szigettel várja az érdeklődőket. A Meseparkban a gyerekek játszhatnak az ökopart jelleghez tökéletesen illeszkedő interaktív fa játékelemekkel. Az Idősek aktív pihenő parkja a nyugalomra vágyók kedvence lehet, a Fények meditációs tere a Nap és a Föld egymáshoz való viszonyát mutatja be, a Hangok Pavilonja a természet hangjainak világába kalauzol el, a Labirintus pedig kőzetek tanulmányozására hivatott.

A tájékoztató táblákkal ellátott tanösvényen a Kis-Balaton környéki élővilág őshonos, védett természeti értékeivel is felfedezhetik a kíváncsi turisták. Bejárása különösen azok számára jelenthet élményt, akik önállóan, hosszabb-rövidebb séta keretében szeretnék felfedezni, megismerni a vidék páratlan látnivalóit. Az oktatási, értékvédelmi, élményadási funkciók együttes biztosítása érdekében öt állomás került kialakításra - Köszöntő, Égeres éneke, Zala vize táján, Tőzike tündér tavasza, Ciccegető felfedező-, melyek a környező erdőrészlet élővilágát, természeti értékeit teszik közkincsé. A Nagykanizsa-Kapronca-Csáktornya-Zalakaros tengely együttműködés, valamint a Közlekedés Operatív Program „Zalakarosi kerékpárút hálózat fejlesztése” pályázatok keretében megnyitott, a termáltó keleti felén haladó kerékpárút tökéletes beláthatóságot biztosít a természeti látványosságra.

A termáltó közelében az ország legmagasabb, 21 méter magas szárazcsúszdáját vehetik majd birtokba a vendégek, a közel 75 méteres pályahosszt elérő Turbó és a 36 méteres Kamikaze csúszdapálya bizonyára sok örömet okoz majd a száguldást kedvelő fiataloknak és a családoknak.

A városvezető külön kitért a kivitelező Szabau Invest Kft. lelkiismeretes munkájára, hiszen nem egyszerű feladatot kellett megoldaniuk. Kiemelte továbbá, hogy a projektben benne van a továbblépés lehetősége és egyben szükségessége is, hiszen új attrakciók telepítése és az ide vezető méltó sétány megépítése fokozhatja a kihasználtságot. Ehhez természetesen új ötletek, tervek mellett nyilvánvalóan régiós összefogás, támogatás szükséges, amelyben továbbra is bízik.

Manninger Jenő országgyűlési képviselő, miniszteri biztos szerint a termáltó és ökopart projekt kiemelkedik a környékben elvégzett beruházások közül, Zalakaros hosszú évtizedek óta töretlen fejlődésének újabb látványos elemét jelenti. A támogatás megítélésekor 2012-ben egyhangú döntéssel ítéltek támogatást a beruházásnak. Köszönetet mondott a kormánynak és a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökségnek a közreműködéséért. A turisztikai ágazat munkahelyteremtő szektor, ezért rendkívül fontos a folyamatos fejlesztés, amihez további együttműködést ígért.

Bene Csaba, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke gratulált az önkormányzatnak az elvégzett impozáns beruházáshoz, amelynek kapcsán a komplexitást emelte ki, hogy több, egymástól különböző, de egymásra épülő attrakcióval és programlehetőséggel várja a fürdőváros a látogatókat.

A köszöntőket követően Klie Zoltán Zalakaros Város Főépítésze ismertette a beruházás kivitelezésének egyes elemeit, a megvalósítás sorrendjét. Kiemelte, hogy a létrehozott termáltó valódi, eleven életközösséget takar, hiszen a környékbeli, főként a Kis-Balatonra jellemző növényflóra és állatfauna életterét jelenti. A tanösvényt a Corvinus egyetem hallgatói álmodták meg, tematikája egy mese köré épül. A főépítész felvázolta, hogy milyen további fejlesztési lehetőség (vízi színpad, vízi élményelemek fejlesztése, kerékpáros pihenő és mini szerviz, korcsolyapálya, idősek játszóparkja) rejlenek a projektben.

A sajtótájékoztatót záró állófogadást Novák Ferenc polgármester pohárköszöntője nyitotta meg.

„Meríts erőt a természet csodáiból!” Ez Zalakaros város jelmondata. A termáltó, a látogatóközpont és az ökopart megvalósításával a szlogen újabb értelmet nyert és további értéktárral bővült, a zalakarosiak és az idelátogató vendégek örömére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat