Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2013. Augusztus 06. 14:32, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Külföldi sajtó Magyarországról - Német, osztrák és erdélyi lapok Ózdról, Bajnairól és a levélben szavazásról

Külföldi sajtó Magyarországról - Német, osztrák és erdélyi lapok Ózdról, Bajnairól és a levélben szavazásról

A romagyilkosságokkal és az ózdi vízkorlátozással kapcsolatban közölt beszámolót kedden számos német médium, a Die Presse című osztrák napilap Bajnai Gordonról és egy baloldali pártszövetség esélyeiről jelentetett meg cikket, a Krónika című erdélyi magyar napilap pedig kommentárt közölt magyarországi ellenzéki pártoknak a levélben szavazás tisztaságával kapcsolatos álláspontjáról.

A Deutschlandfunk országos közszolgálati rádió Magyarország: Ítélet a romagyilkosságok ügyében címmel közölt beszámolót a hírportálján még az ítélethirdetés előtt. A szerző, Stephan Ozsvath kiemelte: a roma kisebbséget egyre inkább diszkriminálják, és egyre gyakoribbak az ellenük intézett "szóbeli támadások jobboldali politikusok részéről". Különösen a Jobbik "uszít a kisebbség ellen", de januárban a Fidesz-alapító Bayer Zsolt is "provokált". Hozzátette: a Fidesz újabb bírálatokat kapott romapolitikája miatt, amiért a fideszes vezetésű Ózdon a rendkívüli hőség ellenére korlátozták a vízellátást egy romák lakta negyedben.
Megfigyelők ezért azt remélik, hogy a romagyilkosságok perében megszülető ítélet "politikai jelzés is lesz Orbánnak, akinek felróják, hogy túl keveset tesz" a romákkal szembeni előítéletek és ellenérzések ellen - tette hozzá.
http://www.dradio.de/aktuell/2204561/
A romagyilkosságok ügyében indult per ítélethirdetéséről előzetesen csaknem valamennyi német országos médium beszámolt, csakúgy, mint az ózdi vízkorlátozásról, többnyire hírügynökségi jelentés alapján.
Az osztrák Die Presse című lapban megjelent írásában a vezető konzervatív újság tudósítója úgy látja, hogy Bajnai Gordon "elszámította magát", a volt miniszterelnöknek alig van már esélye arra, hogy a 2014-es választásokon egy baloldali pártszövetség listavezetője legyen.
Bajnai - írta Peter Bognar - a baloldal reménysugaraként tért vissza a politikai színpadra, számítása azonban, hogy az MSZP-t maga mögé gyűjtse és egy csapásra listavezetővé jelöltesse magát, nem vált be, kezdeti lendülete pedig gyorsan elapadt. A szerző úgy látja, az MSZP a "hitegetés taktikáját" választotta és végül kosarat adott Bajnainak.
Bajnai listavezetőségéből részben azért nem lett semmi, mert Mesterházy maga is igényt formál a miniszterelnöki posztra - írta. A két párt népszerűsége időközben csaknem kiegyenlítődött, ezért nincs látható ok arra, hogy Mesterházy lemondjon Bajnai javára a listavezetőségről. A lap többek között kitér arra, hogy míg az Együtt Magyarországért azzal érvel, hogy a baloldali táborból egyedül Bajnai tudna maga mögé gyűjteni bizonytalan szavazókat és középen állókat, az MSZP azoknak a baloldali szavazóknak a visszanyerésén fáradozik, akiket "tömegesen" vesztett el a 2010-es választáson.
A szerző azzal zárja cikkét: így vagy úgy, a baloldalnak hamarosan közös fellépésben kellene megegyeznie, mert a közvélemény-kutatási adatokból egyértelműen az látható, hogy csak egy széles választási szövetség győzheti le a Fideszt.
http://diepresse.com/home/politik/aussenpolitik/1438459/Ungarn_Freie-Fahrt-fuer-Orbn?_vl_backlink=/home/politik/index.do
A Krónika erdélyi magyar napilap vezércikke szerint a magyarországi ellenzéki pártok ellenszenvet szítanak a határon túli magyarsággal szemben azzal, hogy a levélben szavazás tisztaságát kérdőjelezik meg. A Kollektív vádak című vezércikk szerzője szerint meglehetősen erkölcstelen egyes magyarországi ellenzéki pártoknak és a hozzájuk közel álló sajtónak az az állítása, hogy a határon túliak levélben történő szavazása a választási csalás melegágya, amely révén a kormány be kívánja betonozni a hatalmát.
"Ezzel kriminalizálják a határon túli magyar közösséget is, amelyet cinkosként tüntetnek fel az általuk vizionált csalásban, bár bűnük csak annyi, hogy élni fognak állampolgári jogukkal és voksolnak" - írja a Krónika.
A cikkíró szerint a választási csalás vádja régi eszköz, de "az azért meglehetősen durva, hogy nem csupán a kormányt vádolják, hanem egy egész, több százezres közösséget próbálnak meg befeketíteni már jó előre, ellenszenvet szítva ellenük az anyaországiak körében". A cikk szerint a szavazási módszer tisztaságának a megkérdőjelezői "úgy tesznek, mintha továbbra sem értenék, hogy nem homogén masszáról van szó, hanem felnőtt emberekről, akik semmivel sem jobban befolyásolhatók, mint az anyaországiak, és megvan a saját politikai véleményük".
A cikkíró megemlíti, hogy a felmérések szerint a jelenlegi kormányoldal lényegesen népszerűbb a határon túliak körében "ám az ilyen húzásokkal az ellenzéki pártok további akadályokat gördítenek annak az útjába, hogy a határon túli polgárok jó érzéssel rájuk szavazhassanak" - írja keddi vezércikkében a Krónika erdélyi magyar napilap.
http://www.kronika.ro/velemeny/kollektiv-vadak

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése