Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Április 04. 10:21, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Kondor Béla festő, grafikus több rézkarca és 50 rézkarc dúca először látható kiállításon

Kondor Béla festő, grafikus több rézkarca és 50 rézkarc dúca először látható kiállításon

Kondor Béla (1931-1972) Kossuth-díjas festő, grafikus eddig kiállításon soha be nem mutatott nyolc rézkarca és 50 nyomólemeze a nyomatokkal együtt lesz látható a budapesti MissionArt Galériában péntektől.

Kishonthy Zsolt művészettörténész, a galéria vezetője elmondta az MTI-nek, hogy Kondor Béla 50 rézkarc dúcát állítják ki a róluk készült új nyomatokkal együtt. A rendhagyó kiállítást Kondor első felesége, Kaufmann Ágota (1933-2008) emlékének ajánlják, mert az asszony őket kereste meg azzal, hogy több tucat Kondor-rézkarc és nyomólemez van a birtokában.
Kaufmann Ágota harmadéves szobrásznövendékként 1956 márciusában kötött házasságot Kondor Bélával. Az asszony háromévi viharos házasság után elvált a művésztől és a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetekre emigrált 1958-ban. Kaufmann Ágotát a telefonbeszélgetés után lakhelyén, a szigetcsoport északnyugati tagján, La Palmán több alkalommal fölkereste a galéria két tulajdonosa, Jurecskó László és Kishonthy Zsolt.
Kétszáz rézkarcot, nyomatot hoztak Magyarországra, és 2008-ban megvették a most kiállított 50 dúcot is. Három hónapra rá az asszony örökös nélkül meghalt egy német tulajdonú idősek otthonában, a saját házát, amely még sok Kondor-kincset, levelezést, fotókat rejtett, kirámolták és nyoma veszett mindennek - mesélte el a nyomólemezek történetét Kishonthy Zsolt.
Az ötven dúcról egyenként egy-egy lap készült a Magyar Képzőművészeti Egyetem Grafikai Tanszékének műhelyében, köztük olyanok is vannak, amelyeket nem ismer a szakirodalom, például 1958-ból a Gyár című rézkarc és a William Blake angol romantikus költő verseihez készített nyolc nyomat - jegyezte meg a művészettörténész.
Kondor Béla a képzőművészeti főiskolán Barcsay Jenő, Kmetty János és Koffán Károly tanítványa volt. A szakirodalom úgy írt róla, hogy hatalmas képzelőerő, bravúros technika jellemezte. Legtöbb gondolatát rézlemezekre karcolta. Egyik fő motívuma a repülőgép volt. Precíz, finom rajzokat készített, maga Rembrandtot és Leonardót tartotta mesterének. A Kossuth-díjat posztumusz kapta meg 1990-ben.
A megnyitón Kondor Béla egykori kollégájával, barátjával, Gross Arnolddal beszélget a kiállítás két rendezője, Jurecskó László és Kishonthy Zsolt.
Még a tárlat ideje alatt megjelenik Duranci Béla Szabadkán élő művészettörténész Önéletrajz Kondor Bélával - Naplójegyzetek 1962-2008 című kötete, amely egyben forráskiadvány - jegyezte meg a galéria vezetője.
A kiállítás április 27-ig tart nyitva.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során