Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. Február 26. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kerry: az oroszok az arcunkba hazudnak

Kerry: az oroszok az arcunkba hazudnak

Az amerikai külügyminiszter szerint Moszkva hazudik az ukrajnai orosz katonai jelenléttel kapcsolatban. Véleménye szerint Oroszország 'tragikus módon' újraéleszti a Nyugat és Kelet közötti játszmát, amelyben egyik fél sem nyerhet, és amelyet az Egyesült Államok veszélyesnek és szükségtelennek tart.

John Kerry keddi szenátusi meghallgatásán igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy hazudik-e Oroszország, amikor azt állítja, hogy Ukrajnában nincsenek jelen sem orosz csapatok, sem orosz hadfelszerelés. A miniszter szavai szerint 'számos alkalommal az arcomba és mások arcába hazudtak' az orosz kormány képviselői azzal kapcsolatban, hogy mit tesznek Kelet-Ukrajnában.

Kerry úgy fogalmazott, hogy Moszkva a hidegháború tetőpontja óta nem tapasztalt mértékben folytat propagandatevékenységet, amelynek során - mint kijelentette - 'félrevezetést, hazugságot, nevezzük bárminek is' alkalmaz. Véleménye szerint Oroszország 'tragikus módon' újraéleszti a Nyugat és Kelet közötti játszmát, amelyben egyik fél sem nyerhet, és amelyet az Egyesült Államok veszélyesnek és szükségtelennek tart.

A külügyminiszter nem válaszolt az arra vonatkozó kérdésre, hogy személy szerint támogatja-e az Ukrajnába irányuló eseteleges amerikai fegyverszállításokat.

Az amerikai diplomácia vezetője kijelentette: Barack Obama elnök hamarosan dönt arról, hogy lassítsa-e az afganisztáni amerikai csapatok kivonásának ütemét.

Kerry szerint hamarosan az is kiderül, vajon Irán hajlandó-e belemenni egy olyan ellenőrizhető megállapodás elfogadásába, amely arról biztosítaná a nagyhatalmakat, hogy nem törekszik nukleáris fegyver előállítására. Leszögezte, hogy az amerikai politika célja az iszlám köztársaság atomhatalommá válásának megakadályozása.

'Irán nem fog nukleáris fegyverhez jutni' - mondta és ennek kapcsán elutasította a még meg sem született megállapodást ellenző kijelentéseket.

A lehetséges alkuval kapcsolatban olyan értesülések szivárogtak ki, amelyek szerint annak alapján legkevesebb 10 évig korlátoznák Irán nukleáris tevékenységét és azt követően lassan oldanák fel a megszorításokat. A keresztszerződés elfogadásának határideje március 31-én jár le.

John Kerry elmondta, hogy a jemeni síita húszi lázadók kulcsfontosságú támogatást kaptak Teherántól, ami nagyban hozzájárult a szanaai kormány bukásához. Az állította ugyanakkor, hogy a fordulat meglepte az iráni vezetést is, amely most arra törekszik, hogy az arab országban meginduljon a 'nemzeti párbeszéd'.

Az amerikai külügyminiszter reményét fejezte, hogy a héten megbeszélést folytathat Szalmán új szaúdi királlyal.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése