Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2022. Január 22. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Jelentősen csökkent a járvány terjedési ütemét mutató reprodukciós ráta Angliában

Jelentősen csökkent a járvány terjedési ütemét mutató reprodukciós ráta Angliában

Jelentősen csökkent a koronavírus-járvány angliai terjedésének ütemét jelző R reprodukciós mutató a pénteken ismertetett új adatok alapján.

A brit kormány készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadó testületének (SAGE) számításai szerint az R mutató Angliában - az Egyesült Királyság messze legnépesebb országában - jelenleg 0,8 és 1,1 között van.

Ez azt jelenti, hogy tíz fertőzött átlagosan 8-11 másik embernek adja át a koronavírus-fertőzést.

A pénteken közzétett becslési sáv a SAGE ismertetése szerint azt valószínűsíti, hogy az Angliában naponta bekövetkező új fertőződések számának változása a 6 százalékos csökkenés és az 1 százalékos növekedés között lehet.

Az újonnan kiszámolt angliai reprodukciós ráta a koronavírus-fertőződések terjedésének jelentős lassulását mutatja: a múlt héten a becslési sáv még 1,1-1,5 között volt, vagyis mindkét becslési szélsőérték a kritikus 1 felett járt.

A SAGE pénteki ismertetése szerint az angliai átlagon belül Londonban - az omikron koronavírus-variáns terjedésének korábbi gócpontjában - a legjobb a helyzet: a 9 milliós brit fővárosban 0,7-0,9 közötti R mutatót mértek, ami azt jelenti, hogy Londonban minden 24 órás időszakban 1 és 8 százalék közötti mértékben csökken az előző egy naphoz képest az új koronavírus-fertőződések száma.

Sadiq Khan londoni polgármester pénteken visszavonta azt a határozatot, amely a járvány korábbi gyors terjedésének idejére "komoly egészségügyi incidenst" hirdetett ki a fővárosban.



A brit egészségügyi minisztérium járványügyi adatai azt mutatják, hogy az Egyesült Királyság egészében is visszavonulóban van a koronavírus-járvány.

A szaktárca legfrissebb kimutatása szerint a csütörtök este zárult 24 órában 107 364, az utóbbi egy hétben 650 700 koronavírus-szűrési lelet bizonyult pozitívnak országszerte.

A heti fertőződési szám több mint 317 ezerrel, 32,8 százalékkal alacsonyabb az egy héttel korábban újonnan kimutatott koronavírus-fertőződésekénél.

A naponta kiszűrt új fertőződések száma az év első hetében - mindenekelőtt a rendkívül fertőző omikron vírusvariáns gyors terjedése miatt - még rekordot döntött: január 4-én 218 724 ember szűrési leletében mutatták ki a koronavírus jelenlétét, vagyis a csütörtök este zárult 24 órában ennek nem egészen a fele volt az újonnan azonosított koronavírus-fertőződések száma.

Csökkenésnek indult a koronavírus-fertőződésből eredő, kórházi kezelést igénylő megbetegedések száma is: az elmúlt egy hétben 14 661 pácienst vettek fel a brit kórházak Covid-19 betegség miatt, 1137-tel, 7,2 százalékkal kevesebbet, mint a múlt héten.

Szakértők szerint a csökkenés két fő oka az, hogy most már egyértelműen megállapítható módon az omikron vírusvariáns a korábbi változatoknál enyhébb tüneteket okoz, másrészt rendkívül gyorsan halad a brit oltási kampány, főleg a harmadik, emlékeztető vakcinaadag beadása.

A brit egészségügyi minisztérium beszámolója szerint az első, a második és a harmadik oltási adagból eddig összesen csaknem 137 milliót adtak be országszerte, és a teljes felnőtt népesség 63,8 százaléka - ezen belül a legveszélyeztetettebb, a 60 éven felüli korcsoport tagjainak több mint 90 százaléka - mindhárom dózist megkapta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése