Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Szeptember 05. 14:45, csütörtök | Belföld
Forrás: MNO

Íme a rezsicsökkentés újabb lépései

Íme a rezsicsökkentés újabb lépései

Bejelentették a rezsicsökkentés újabb lépcsőjét, melynek értelmében 11,1 százalékkal csökken a gáz, a villamos energia és a távfűtés ára.

„A Fidesz és a KDNP frakcióülésén azt a döntést hoztuk, hogy folytatni kell a rezsicsökkentést a villamos energia, a gáz és a távfűtés tekintetében. Ennek megfelelően a villamos energia, a gáz és a távfűtés árát ősszel 11,1 százalékkal csökkentjük” – jelentette be Rogán Antal.

A frakcióvezető utalt arra, hogy az előző kormányok idején a villamos energia ára 100, a gázé 120 százalékkal emelkedett, s a víz- és csatornaszolgáltatás díja is 70-75 százalékkal nőtt. Rogán Antal arról is szólt, hogy az egyéb közműdíjak esetében a nyáron életbe léptetett rezsicsökkentés elegendő volt arra, hogy visszaadja az embereknek azt a pénzt, amit az előző kormányok idején elvettek tőlük, viszont a gáz- és villany esetében ez nincs így, ezért van szükség a további 11,1 százalékos mérséklésre.

Rogán hozzátette: az időpont még kérdéses, október 15-e és november 1-je jöhet szóba, de az biztos, hogy még a következő fűtési szezon előtt kezdetét veszi az újabb rezsicsökkentés.

Ultimátum a bankoknak

A Fidesz–KDNP arra szólítja fel a bankokat, hogy november 1-jéig javítsák ki a devizahitelek hibáit, a szerződéseket pedig módosítsák az ügyfelek javára, közölte Rogán. A politikus – a hitelesek helyzetét megoldandó – kijelentette, a helyzetért a bankok a felelősek, ugyanis nem árulták el az embereknek a kockázatot, és minden terhet áthárítottak rájuk, így a kialakult problémát is nekik kell megoldani.

A bankok november 1-jéig kapnak határidőt, ha addig nem teljesítik az elvárást, a frakció felkéri a kormányt, hogy a javaslatot terjessze be a parlament elé, akár a bankok kárára is – mondta a politikus.

Kivezethetik a devizaalapú jelzáloghiteleket

A frakcióvezető később kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: azt kérik a bankoktól, hogy módosítsanak a devizahitelesek javára, ez erkölcsi kötelességük, ha nem teszik meg akkor a kormánynak közbe kell lépnie. Rogán azt mondta, ha ezt nem teszik meg a pénzintézetek, akkor sor kerülhet a devizaalapú jelzáloghitelek kivezetésére, szerinte ezzel nem fenyegeti a bankrendszert veszély, de terhet vállalniuk kell a bankoknak.

Rogán Antal a devizahitelekkel kapcsolatban ismertette a júliusi adatokat, amelyek szerint 279 ezer szabad felhasználású és 222 ezer lakáscélú devizahitel volt hazánkban, noha a végtörlesztés, az árfolyamrögzítés és a Nemzeti Eszközkezelő által nyújtott segítség következtében 360 ezer család szabadult meg devizahitelétől.

Szélesedik a gyermekek után járó adókedvezmény

Kiszélesítik a gyermekek utáni adókedvezményt, így a jövőben nemcsak a személyi jövedelemadóból, hanem a járulékból is le lehet majd vonni – közölte Harrach Péter, hozzátéve: ezzel körülbelül 50 milliárd forint marad a családok zsebében.

A másik fontos téma a családi csődvédelem kérdése – mondta Harrach. Úgy fogalmazott, hogy ez segítséget jelent, de nem veszi le a terhet az emberek válláról, „az adósságot meg kell fizetni”. Rogán Antal ezt kiegészítve hozzátette, a Fidesz frakciója amellett áll, hogy az alacsony keresetűek támogatása napirendre kerüljön, „a csődvédelemmel kapcsolatot javaslatot mi is támogatjuk”.

Megvan a fedezet

Rogán arról is beszélt, hogy Varga Mihály gazdasági miniszter tájékoztatta a frakciót a 2014-es költségvetés irányelveiről, ami alapján megvan a fedezet a most bejelentett kedvezményekre úgy, hogy tartható legyen a kitűzött cél.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során