Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Október 30. 05:00, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Így ismerje fel a stroke tüneteit!

Így ismerje fel a stroke tüneteit!

Az akut agyi érkatasztrófa, a stroke - a köznyelvben gutaütés, szélütés – az agy vérellátási zavara következtében létrejövő működészavar. A fejlett gazdaságú országokban, így Magyarországon is a szívbetegségek és rosszindulatú daganatok után a harmadik leggyakoribb halálozási ok, és a leggyakoribb rokkantsághoz vezető betegség.

Világszerte évente 15 millió ember esik a stroke áldozatául, és minden hatodik percben meghal miatta egy ember. Magyarországon évente mintegy 40-50 ezer embert érint, ezért nagyon fontos, hogy mindenki tisztában legyen a megelőzési lehetőségekkel, illetve időben felismerje a betegség tüneteit. Október 29-én, a Stroke Világnapján a betegség visszaszorítása érdekében ezekre és a hatékony, korszerű kezelési lehetőségekre hívják fel a figyelmet szerte a világon.

Bár a stroke számos betegséggel ellentétben korra, nemre való tekintet nélkül mindenkit veszélyeztet, napjainkban már hatékonyan fel tudjuk venni vele a küzdelmet. Rendelkezésre állnak olyan innovatív gyógyszerek, melyek hatékonyan és a korábbi, hagyományos kezelésnél sokkal biztonságosabban képesek csökkenteni a stroke kockázatát.

A stroke-kal kapcsolatos első és legfontosabb lépcső a megelőzés, a stroke kockázati tényezőinek csökkentése. Ennek érdekében érdemes a következőkre odafigyelni:

- Mérje rendszeresen vérnyomását, értékét tartsa 140/90 Hgmm alatt!
- A szabálytalan szívdobogás-érzés, a légszomj és a mellkasi fájdalom pitvarfibrillációra utalhat, amely ötszörösére emeli a stroke kialakulásának esélyét. Egy egyszerű 24 órás EKG monitorozás segítségével azonban könnyen fény derülhet a rendellenességre, amelynek tudatában négyből, három eset elkerülhető
- Kezeltesse magas vérnyomását, cukorbetegségét és a kóros vérzsírszintjét!
- Mellőzze a dohányzást!
- Változtassa meg életmódját (testsúlycsökkentés, dohányzás abbahagyása és a fizikai aktivitás elkezdése)!
- Csökkentse az alkoholfogyasztást!
- Kerülje a stresszes életmódot!

Mit kell tennünk, ha valakin mégis a stroke tüneteit észleljük? Ha valaki nem ismeri fel egyértelműen a stroke jeleit, az alábbi egyszerű feladatokat kell elvégeztetnie a beteggel:

- Mosolyogjon, vagy mutassa fogait! Arcának egyik fele ernyedt, aszimmetrikussá vált?
- Emelje fel vízszintesig mindkét karját! Lehanyatlik-e valamelyik keze?
- Ismételjen meg egy egyszerű mondatot! Összefolynak a szavai? Helytelenül ismétel? Nem talál egyes kifejezéseket?

A stroke életveszélyt jelentő állapot. A szélütés utáni első órák a túlélés és a maradandó károsodások elkerülése szempontjából nagyon kritikusak. Minden perc számít – a fent említett tünetek közül már egyetlen észlelésekor is azonnal mentőt kell hívni! Az időben felismert stroke életeket menthet!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.