Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Szeptember 04. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Forradalmi változás jön a mobilpiacon

Forradalmi változás jön a mobilpiacon

Megvásárolja a Nokia mobiltelefon-üzletágát a Microsoft, amely ezzel szoftverfejlesztőből mobilkészülékeket is kínáló, az Apple-lel és a Samsunggal teljes fegyverzettel szemben álló céggé válik - számol be a Napi Gazdaság. A Microsoft 5,4 milliárd eurót ad a Nokia mobilüzletágáért és megkapja a finn cég szabadalmainak licencjogát is. Az üzlettel 32 ezer ember kerül át egyik cégtől a másikhoz.

A mobilpiac óriási lehetőségeket kínál, ám a Microsoft eddig nem tudta ezt kihasználni. A felvásárlás azt bizonyítja, hogy első számú céljuk ennek a gyengeségnek a leküzdése. Stratégiai szempontból tökéletesnek látszik ez a döntés, a kérdés csak az, hogyan hajtják végre - értékelte a bejelentést Manoj Menon, a Frost & Sullivan tanácsadó cég ügyvezető igazgatója.

Szükségszerűen be kell kapcsolódnia a mobilháborúba a Microsoftnak, és miután Windows Phone platformja teljesen a Nokiától függ - továbbá az Apple, illetve a Samsung ezzel versenyző megoldásokat kínál - érthető, hogy meg akarta szerezni a finn vállalat mobilrészlegét - mondja Ben Wood, a CCS Insight tanácsadó cég szakértője. Ugyanakkor az új helyzetben teljesen átalakul a Micorosoft üzleti tevékenysége, mivel egy csapásra betör a hardvergyártásba. Eközben felvetődik az a kérdés is, hogy az olyan cégek, mint a tajvani HTC és a kanadai Blacberry, megmaradhatnak-e tisztán telefongyártóknak - tette hozzá.

A Nokia nem is olyan régen még a mobiltelefon-gyártók koronázatlan királya volt, ám az okos telefonok versenyében lemaradt az Apple és a Samsung mögött, így az elmúlt években a túléléséért küzdött. A második negyedévben 24 százalékkal estek bevételei az egy évvel korábbihoz képest. A cég 53,7 millió mobilt értékesített április és június között, ami 27 százalékkal marad el a 2012. második negyedévitől. Ugyanakkor a készülékek zászlós hajója, a Lumia jól teljesített, eladásai nőttek. Ezen a telefonon a Microsoft operációs rendszere fut.

Menon szerint az egyesülés segít abban, hogy a hardver közelebb kerüljön a legfontosabb szoftverhez, ami utat nyit szorosabb egyesítésük előtt. Az üzlet része egyébként, hogy a Microsoft tíz évre jogot kapott a Nokia márkanév használatára a jelenleg forgalomban lévő telefonokon és kiegészítő termékeken.

A lépéssel egyidejűleg gyökeresen átalakul a Nokia vezetősége. Stephen Elop elnök-vezérigazgató, aki 2010-ban a Microsofttól igazolt a finn nagyvállalat élére - és első döntéseként megállapodott volt munkaadójával arról, hogy a Nokia a Windows Phone operációs rendszerrel váltja le a kiöregedett Symbian platformot - lelép posztjáról és elhagyja az igazgatóságot is. Ezzel egyidejűleg a készülékek és szolgáltatások divízió vezetője lesz, majd ahogy ez átkerül a Microsofthoz, visszatér az amerikai vállalathoz.

Ezt éppen azt követően teszi, hogy Steve Ballmer vezérigazgató bejelentette: tíz hónapon belül távozik posztjáról. Így Elop lesz az a felső vezető a Micorosoftnál, aki vágja a mobiltelefon-biznisszel kapcsolatos tudnivalókat is, következésképpen előre lép Ballmer esélyes utódainak sorában. Jó előjelként értékelheti, hogy elemzői becslések szerint a Lumia messze a legkelendőbb telefon az úgynevezett WP-készülékek szegmenségében, azaz az olyan mobilok között, amelyek olcsóbbak, de nehézkesebbek, mint az okos telefonok - hívja fel a figyelmet Leo Kelion, a BBC technológiai szakírója.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során