Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2014. Június 27. 17:29, péntek | Külföld
Forrás: MTI

EU-tisztújítás - Junckert jelöli az Európai Tanács az Európai Bizottság élére

EU-tisztújítás - Junckert jelöli az Európai Tanács az Európai Bizottság élére

Megszületett a döntés, Jean-Claude Junckert jelöli az Európai Tanács az Európai Bizottság élére - közölte péntek délután Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke a Twitteren.

A csúcstalálkozó előtt a legvehemensebben David Cameron brit miniszterelnök ellenezte a volt luxemburgi kormányfő jelölését, és Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádióban úgy nyilatkozott, ő sem támogatja Juncker megválasztását. Nevük mellőzését kérő diplomáciai források szerint a tanácskozáson David Cameron brit miniszterelnök ragaszkodott a szavazáshoz, amelyen végül csak ő és Orbán Viktor szavazott Juncker ellen.
Junckert az Európai Parlament (EP) választhatja meg az Európai Bizottság elnökének. Ehhez a 751 EP-képviselő többségének szavazatát kell elnyernie. A volt luxemburgi miniszterelnököt az Európai Néppárt márciusban választotta meg csúcsjelöltjének, mint akit az Európai Bizottság élén szeretne látni.
A 2009-ben hatályba lépett Lisszaboni Szerződés tette az Európai Parlament feladatává a bizottság elnökének a megválasztását, az EU állam- illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács jelölése alapján. A tagállamok vezetőinek pedig az EP-választás eredményének figyelembe vételével kell kiválasztaniuk a jelöltet. A választás előtt az EP legnagyobb pártjai abban állapodtak meg, hogy a választások nyomán legtöbb képviselővel rendelkező párt jelöltjének kellene elsőként lehetőséget kapnia.
Ha az Európai Parlament a várhatóan július 16-án megtartott szavazáson a bizottság elnökévé választja, az 59 éves Jean-Claude Juncker lesz a brüsszeli testület 13. elnöke a következő öt évben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.

2024. Május 15. 18:21, szerda | Külföld

Merénylet: Életveszélyes állapotban szállították kórházba a megsebesített szlovák kormányfőt

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit szerdán Nyitrabányán (Handlova) a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg

2024. Május 15. 07:52, szerda | Külföld

Giorgia Meloni: nem egyedül Magyarország mond nemet a migránsok szétosztására

Magyarország nem az egyetlen európai uniós tagállam, amely nemet mond a migránsok szétosztására, magukat sokkal európaibbnak valló nemzetek is ugyanezt teszik