Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2020. December 22. 08:32, kedd | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Engedélyezte a Pfizer/Biontech vakcinájának forgalmazását az Európai Bizottság

Engedélyezte a Pfizer/Biontech vakcinájának forgalmazását az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság hétfő este engedélyezte a Pfizer és a BioNTech vállalatok által az új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyag forgalomba hozatalát;

ez a SARS-Cov-2 koronavírus által okozott betegség (Covid-19) elleni első vakcina, amelynek megkezdődhet a tömeges alkalmazása az Európai Unióban.
A döntést Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke jelentette be.

Sajtónyilatkozatában elmondta, hogy az oltóanyag a forgalomba hozatali jóváhagyás által mind a 27 uniós tagországban egyszerre és ugyanazon az áron lesz elérhető.

Az első oltóanyag-ellátmány december 26-án érkezik a németországi gyógyszergyárból Belgiumba, így a tömeges beoltások minden tagállamban elkezdődhetnek az azt követő napokon, 27-én, 28-án és 29-én.

Ursula von der Leyen arról is tájékoztatott, hogy bizottság további oltóanyagokat fog jóváhagyni, amennyiben a gyógyszerfelügyeleti ügynökség hatékonynak és biztonságosnak találja őket. A következő a Moderna amerikai gyógyszeripari cég vakcinája lesz január első hetében.

Arra is kiért, hogy az EU mintegy 800 millió euróval járult hozzá a koronavírus elleni védőoltáshoz globális hozzáférést előirányzó COVAX kezdeményezéshez. A kezdeményezés lehetővé teszi, hogy az alacsony vagy közepes jövedelmű országokba is eljusson az oltóanyag.

Von der Leyen uniós sikertörténetnek nevezte a hétfőn forgalmazásra jóváhagyott vakcina kifejlesztését. Emlékeztetett, hogy a német BioNTech vállalat 9 millió eurós uniós támogatást kapott az évek során ahhoz, hogy innovatív gyógyszergyártási technológiáját kifejlessze, és júniusban 100 millió euró kölcsönt az Európai Fejlesztési Banktól, kapacitásaik kiterjesztésre.

Az oltóanyag beszállítása a következő hónapokban heti rendszerességgel folyik majd. Az előre megrendelt 200 millió dózis uniós tagállamok közötti szétosztását a tervek szerint 2021 szeptemberére fejezik be.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.