Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Július 22. 05:00, vasárnap | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Emelkedő bérek, menekültáradat és szerb kormányalakítás a Lapszemlében

Emelkedő bérek, menekültáradat és szerb kormányalakítás a Lapszemlében

A Magyar Hírlap arról ír, hogy minden érintett egészségügyi dolgozó biztosra veheti, hogy augusztusban már a béremeléssel együtt kapja meg a fizetését. Az elmúlt két napban több mint 30 ezer ember menekült Szíriából Libanonba - értesült a Magyar Nemzet. A Népszava arról cikkez, hogy Szerbiában jövő héten alakulhat meg az új kormány.

Minden érintett egészségügyi dolgozó biztosra veheti, hogy augusztusi utalásában ott lesz a béremelés – közölte tegnap a Gyógyszerészeti és Egészségügyi, Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI). A GYEMSZI egy nappal a jogszabályban előírt határidő előtt átadta az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak az intézményi adatszolgáltatás alapján elkészített béremelési adatokat - írja a Magyar Hírlap. Márciusban Réthelyi Miklós akkori nemzeti erőforrás miniszter és Szócska Miklós egészségügyi államtitkár egy kormányszóvivői sajtótájékoztatón jelentette be a kabinet döntését, amely szerint az ágazatban több tízezer dolgozó alapbérét megemelik az idén. Az Országgyűlés jú­nius 18-án fogadta el azt az egészségügyi salátatörvényt, amelyben rögzítik a dolgozók visszamenőleges, valamint beépülő béremelését.

***

Az elmúlt két napban több mint 30 ezer ember menekült Szíriából Libanonba - írja a Magyar Nemzet a Daily Star című libanoni lapra hivatkozva. A lap szerint szerdán indult a menekültáradat, azután, hogy Damaszkusz központjában robbantásos merényletben megölték Bassár el-Aszad elnök négy bizalmasát, a védelmi minisztert, a polgári és a katonai hírszerzés vezetőjét és a fegyveres ellenállás leverését irányító válságstáb vezetőjét. Ugyanaznap terjedtek ki a harcok Damaszkusz több körzetére. Szíriai ellenzéki források szerint eddig nagyjából 60 ezer szíriai keresett menedéket Libanonban. Törökországban a helyi hatóságok szerint eddig 43 ezer szíriai menekültet vettek jegyzékbe.

***

Szerbiában jövő héten alakulhat meg az új kormány - írja a Népszava. Bár az Ivica Dacic korábbi belügyminiszter által irányított kabinet már a múlt kedden szentesített koalíciós szerződésben ígéretet tett arra, hogy az ország számára továbbra is prioritást élvez az uniós integráció, igen erőteljesek ezzel kapcsolatban a kétkedő hangok. Egyelőre senki sem tudja, mi várható a kabinettől. Ráadásul több problémával is szembesül az ország. Az új kormánynak 14,6 milliárd eurós adóssággal kell megküzdenie, ami szinte kétszer annyi, mint amennyit az előző kormány 'örökölt' 2008-as megalakulásakor elődjétől. Emellett a kormánynak meg kell reformálnia az igazságszolgáltatást is, amely az uniós csatlakozás egyik fontos feltétele.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt