Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Október 16. 08:00, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Elindult az idei Fűts okosan! kampány

Elindult az idei Fűts okosan! kampány

Elindult idén is a Fűts okosan! kampány, amelyben a lakosság figyelmét igyekeznek felhívni a helyes fűtési gyakorlatra, mivel a levegő tisztasága szempontjából a lakossági fűtés problémás terület

- hangsúlyozta Rácz András, az Agrárminisztérium (AM) környezetügyért felelős államtitkára pénteken Budapesten, az Országos Meteorológiai Szolgálat Levegőtisztaság-védelmi Referencia Központja laboratóriumában tartott sajtótájékoztatón.

Elmondta, a kisméretű részecske (PM10) levegőszennyezése 78 százalékban lakossági fűtésből adódik.

Rácz András kiemelte, a magyar kormány mindent megtesz az emberek egészségének védelméért, a tiszta levegőért, ennek ellenére a fűtési szezon kezdetén tapasztalható, hogy romlik a levegő minősége, ezért indult útjára a Fűts okosan! kampány.

Az AM államtitkára felidézte, hogy a kormány tavaly elfogadta az Országos Levegőterhelés-csökkentési Programot, valamint integrált projektet indított 10 megyei jogú város részvételével a levegőterhelés csökkentésére, a szennyezettség mérséklésére.

Rácz András szólt arról is, hogy a Kárpát-medence geográfiai helyzete miatt Magyarország a kisméretű részecske légszennyezésben 30 százalékos nettó importőr, ami azt jelenti, hogy ennyivel több levegőszennyező anyag jön a határon túlról, mint amennyi Magyarország határain távozik.

A tájékoztatás szerint a Fűts okosan! kampánnyal azt szeretnék elérni, hogy minél kevesebb legyen a lakossági fűtésből származó levegőszennyezés, és a háztartások spóroljanak a fűtési számlán.

Jelezte, a kampány honlapján összegyűjtött tanácsok figyelembe vételével akár 30 százalékot is meg lehet takarítani a fűtési számlán.

Rácz András rámutatott, hogy a lakosság nem érzi kellő súllyal saját felelősségét a téli légszennyezés kialakulásában. Közvéleménykutatás szerint a megkérdezettek kétharmada az ipart teszi felelőssé a levegő szennyezésért, holott ez fordítva van. Saját bevallásuk alapján a válaszadók 14 százaléka hulladékkal is tűzel, amit jogszabály is tilt. Ugyanakkor a válaszadók egyöntetűen megfogalmazták azt, hogy Magyarországon a legsúlyosabb környezetvédelmi probléma a levegőszennyezés.

Az agrártárca államtitkára a lakosságnak szóló fűtési tanácsok között kiemelte, hogy célszerű jól kiszárított fával fűteni. A kerti hulladékégetést országosan tiltják, de a települések önkormányzati rendeletben megengedhetik, ami a légszennyezés szempontjából kifejezetten káros gyakorlat.

Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke kiemelte, a szolgálat kulcsszerepet játszik az országos levegőminőségi programban. Feladatuk a mérés szakmai irányítása, adatközponti feladat ellátása, az információk értékelése, elemzése, nyilvánosságra hozatala.

Az OMSZ az idén is fejlesztette honlapját, ahol a levegő szennyezettségéről részletes információk olvashatók, modellezni is lehet adott területre a légszennyezettség alakulását - tette hozzá az OMSZ elnöke.

Címkék: fűts okosan, kampány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során