Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Január 14. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Elhúzzák a devizaügyeket

Elhúzzák a devizaügyeket

A várakozással ellentétben az Alkotmánybíróság a héten nem tárgyal a kormány devizaügyi beadványáról. Elképzelhető viszont, hogy az Európai Bíróság már márciusban meghozza döntését a Kúria egy évvel ezelőtt előterjesztett kezdeményezése nyomán. A hazai bírói fórum ezt követően határoz a függőben lévő kérdésekről, vagyis az árfolyamrés és az egyoldalú szerződésmódosítás témaköréről - írja a Magyar Nemzet.

Várja a kormány a Kúria jogegységi döntését az eddig válasz nélkül hagyott kérdésekben – jelentette ki legutóbb Kósa Lajos. A Fidesz ügyvezető alelnöke a Hír TV P8 című műsorában szombaton úgy vélte: a legfőbb bírói testület időnyerésre játszik a devizahiteles ügyben. A politikus szerint nem kézenfekvő, hogy a magyar ítélkező fórum az Európai Bíróság döntésétől tegye függővé állásfoglalását, hiszen a hazai jogszabályok önmagukban is módot adnak az itthoni ügyfelek vitájának lezárására. Kósa elmondta azt is, a következő időszakban a Fidesz-frakció és a parlament is foglalkozik a kérdéssel.

A Kúria – egy konkrét peres ügyben – még a múlt év elején kereste meg a luxembourgi székhelyű Európai Bíróságot egyebek közt azt tudakolva: vizsgálhatja-e a magyar bíróság, hogy a devizahiteles fogyasztói szerződések tisztességes feltételeket tartalmaznak-e, vagy sem. Érdeklődött a Kúria arról is, az ítélkezés módosíthatja-e a tisztességtelen kikötést.

A luxembourgi ügy érdekessége, hogy az elmúlt hónapokban – a magyar kormányon kívül – több állam és az Európai Bizottság is írásbeli észrevételben rögzítette: a nemzeti bíróságok megvizsgálhatják, tisztességes-e a vitatott szerződési feltétel. Ezzel – a Magyar Nemzet értesülései szerint – lényegében csak az eljárásban alperesként szereplő OTP Jelzálogbank Zrt. nem értett egyet. Mindebből ítélve a Kúriának nem kellett volna kiküldenie az esetet.

A devizaügyekben meghozott december 16-i jogegységi határozatában a Kúria a függőben lévő luxembourgi eljárásra hivatkozva nem döntött az árfolyamrés és az egyoldalú szerződésmódosítás jogszerűségéről. A továbbiakról azt lehet tudni, hogy az Európai Bíróság főtanácsnoka február 12-én hozza nyilvánosságra álláspontját. Az európai bírói tanács ezután zárhatja le az előzetes döntéshozatalt, amit egy évvel ezelőtt a Kúria sürgősséggel kezdeményezett. A tapasztalat szerint a döntéshez két-három hónap szükséges, szakmai berkekben azonban elképzelhetőnek tartják, hogy bár Luxembourg eddig nem járt el soron kívül, határozatát már esetleg márciusban közzéteszi.

Szakmai körökben úgy vélekednek, egy esetleges márciusi európai döntés felgyorsíthatná az ügyvitelt a Kúrián. A legfőbb bírói fórum az elmúlt időkben folyamatosan elemezte a hasonló ügyeket, így akkor is rövid időn belül pontot tehetne az eset végére, ha az Európai Bíróság kimondaná: a Kúria megvizsgálhatja az árfolyamrés és az egyoldalú szerződésmódosítás kérdését.

A Magyar Nemzet megkérdezte az ügyben ifjabb Lomnici Zoltánt, a Civil Összefogás Fórum szakértőjét. Az alkotmányjogász azt mondta: a Kúriának minél előbb, de legkésőbb márciusban mindenképpen határoznia kellene a kérdésről. A szakember úgy érvelt, meg kell teremteni a jogbiztonságot, hiszen április 30-án véget ér a kilakoltatási moratórium, amely jórészt a devizahiteles családok védelmére szolgál. Hozzátette még: a bíróságok a folyamatban lévő mintegy kétezer devizaperben váltak tanácstalanná azt követően, hogy a Kúria nyitva hagyta az árfolyamrés és az egyoldalú szerződésmódosítás témakörét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.