Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Április 02. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Egy szerb államtitkár belehalt a koronavírus-fertőzésbe

Egy szerb államtitkár belehalt a koronavírus-fertőzésbe

Belehalt az új típusú koronavírus-fertőzés szövődményeibe a szerb kormány környezetvédelmi államtitkára - közölte az illetékes tárca szerdán.

A 63 éves Branislav Blazicnál március 25-én állapították meg a fertőzést, öt napig volt lélegeztetőgépre kapcsolva, ám az orvosok nem tudták megmenteni az életét. A járvány egyik gócának számító Nagykikindáról származó orvos volt a szerb kormány első igazoltan koronavírus-fertőzött, majd beteg tagja.

Szerbiában a legfrissebb jelentések szerint 1060 regisztrált fertőzött van, és 28-an haltak bele a SARS-CoV-2 vírus okozta megbetegedésbe.

Horvátországban és Szlovéniában is tovább emelkedett az új koronavírussal fertőzöttek száma.

Horvátországban egy nap alatt 96-tal, összesen 963-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, és eddig hat halálos áldozata van a járványnak.

Az országban március 24-től lakhelyelhagyási tilalom lépett életbe, ami annyit jelent, hogy senki nem hagyhatja el azt a várost vagy járást, amelyben állandó vagy ideiglenes lakcímmel rendelkezik. Ez alól kivételt képeznek azok a munkavállalók, akiknek munkahelyük miatt másik településre kell utazniuk, valamint a mezőgazdaságban dolgozók, akiknek lakhelyüktől távolabb esnek földjeik. Mivel számos esetben derült fény arra, hogy egyesek meghamisították azokat a felhatalmazásokat, amelyekkel ingázni lehetett, a válságstáb szigorított az engedélyek kiadásán. A jövőben ezek csak elektronikusan igényelhetők és adhatók ki a jelenlegi papíralapú helyett.

Szlovéniában egy nap alatt 39-cel, összesen 841-re emelkedett a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma, és eddig tizenöten haltak meg a járvány következtében.

A szlovén kormány keddi késő esti ülésén döntött a védelmi törvény 37. cikkének életbe léptetéséről, amelynek értelmében a hadsereg segítséget nyújthat a rendőrségnek az ország határainak őrzésében, ideiglenesen korlátozhatja az emberek szabad mozgását, illetve közreműködhet zavargó csoportok és tömegek megfékezésében. Vagyis ugyanolyan jogokkal rendelkezik majd, mint a rendőrség.

A törvényt még 2015 októberében, a migrációs válság csúcspontján fogadták el, a jogszabály aktiválásához kétharmados többség kell a parlamentben. A képviselők csütörtökön szavaznak róla. A törvényjavaslat határozott időre szól, legfeljebb három hónapra, a hosszabbítás lehetőségével.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése