Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Március 03. 17:44, szombat | Belföld
Forrás: mti

Csúcsot döntött az áramigény pénteken

Csúcsot döntött az áramigény pénteken

Rekordot döntött az ország áramszükséglete pénteken, a rendszer terhelése elérte a 6835 megawattot a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. előzetes adatai szerint.

A Mavir tájékoztatása szerint ezzel megdőlt az eddigi, 6780 megawattos rendszerterhelési történelmi rekord, amelyet tavaly január 11-én, illetve idén február 28-án mértek.

Pénteken a déli időszakban érte el a bruttó negyedórás átlag rendszerterhelés a 6835 megawattot, amelyből 3226 megawattot, azaz csaknem 47 százalékot importból fedeztek. Az 1955 óta rendelkezésre álló adatok alapján ennél magasabb értékre még nem volt példa – jelezte a rendszerirányító, hozzátéve, hogy egy átlagos téli hétköznapon a csúcsidei rendszerterhelés általában 6000-6600 megawatt között változik.

Ugyanakkor az idei téli szezon villamosenergia-fogyasztása minimálisan, de elmaradt a tavalyitól. Tavaly december eleje és 2018 február vége között az előzetes adatok szerint összesen 11 842 gigawattóra villamos energiát használt fel az ország, szemben az előző télen mért 11 914 gigawattórával. A közlemény idézi Tihanyi Zoltánt, a Mavir rendszerirányítási és nemzetközi kapcsolatok vezérigazgató-helyettesét, aki szerint a szükséges kínálat rendelkezésre áll. Hozzátette, a piaci szereplők a fogyasztói igényeknek megfelelően szerzik be a villamos energiát hazai forrásból és importból. A rendszerirányító a határkeresztező átviteli hálózati kapacitásokat biztosítja, amelyek összességében fedezik az igényeket.

Van elegendő tartalék
Ezen kívül a rendszerirányító feladata a piaci menetrendektől eltérő fogyasztás vagy termelés esetén a különbözet kiegyenlítése, amihez Mavir rendelkezik az előírt szükséges tartalék mennyiséggel – hangsúlyozta a vezérigazgató-helyettes. A déli csúcsidőben az áramigény 22,28 százalékát nukleáris, 6,29 százalékát barnakőszén/lignit, illetve biomassza alapon előállított, 21,66 százalékát földgáz, 2,57 százalékát pedig megújuló forrásból fedezték, a rendkívül magas, 47,2 százalékos import mellett.

A Mavir közleménye szerint a biztonságos ellátás ma garantált, ugyanakkor látszik az is, hogy a felmerülő többlet energiaigények mellett az energiafüggőség csökkentése kizárólag hazai erőművi beruházásokkal érhető el.

Címkék: áram, csúcs, rekord

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során