Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. November 28. 06:00, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Csaknem kétmillió ember áramellátását vágta el vihar a déli orosz régiókban

Csaknem kétmillió ember áramellátását vágta el vihar a déli orosz régiókban

Csaknem kétmillió ember maradt áramszolgáltatás nélkül Oroszország déli és Ukrajnától elcsatolt régióiban, Dagesztánban, a Krasznodari területen, a Krímben, Rosztov, Herszon és Zaporizzsja megyében, valamint a Donyecki és a Luhanszki "Népköztársaságban" - közölte hétfőn az orosz energiaügyi minisztérium a Telegram-csatornáján.

A Vesztyi FM állami hírrádió összesítése szerint a viharban négy ember vesztette életét, és tucatnyian megsérültek. A part menti szállásokról és lakóingatlanokból mintegy négyszáz ember kellett kimenekíteni.

Az energetikai tárca szerint a hálózat helyreállításán megerősített munkarendben dolgoznak, ám az ítéletidő hátráltatja a javítást. Az áramszolgáltatás helyreállításában több mint 2100 ember és 783 speciális berendezés vesz részt.

Korábban a helyi hivatalos források azt közölték, hogy donyecki régióban 525 ezer, a luhanszkiban pedig mintegy 23 ezer felhasználó maradt áram nélkül az orkánerejű szél miatt. Magában Donyeckben 190 ezer embert vágtak el az áramellátástól a kidőlt fák.

Roman Vilfand, az orosz hidrometerológiai szolgálat tudományos igazgatója szerint a Krímben az időjárás-megfigyelés mintegy másfél évszázada alatt nem volt még ilyen erejű vihar. A félszigeten, ahol házakat és utakat öntött el a víz, félmillió ember maradt villany nélkül, és a vízellátás is megszakadt, több városban szükségállapotot vezettek be.

A félszigeten akadozik a mobilkommunikáció és az internet is. A szevasztopoli Akváriumban mintegy 800 állat pusztult el, köztük ritka egyedek is.

A Krasznodari régióban Anapában és Adlerben fák dőltek ki, Szocsiban a tenger elárasztotta a parti területeket, a repülőteret pedig lezárták.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak elmondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök, miután meghallgatta a katasztrófa sújtotta területek kormányzóit, az érintett régiók megsegítésére utasította a kormányt.

Andrej Vorobjov, Moszkva megye kormányfője kijelentette, hogy a régiót az elmúlt négy évtized legkomolyabb hóesése érte. Az utak megtisztításán az éjszaka folyamán csaknem háromezer ember több mint kétezer géppel dolgozott. Mihajlovszkojéban 24, Novo-Ieruszalimban pedig 25 centiméter hó esett. Moszkvában 22 centiméteres hóvastagságot mértek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).