Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Szeptember 30. 18:06, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Bisnode: 2014-ben 1,47 százalékkal nőtt a magyar cégek árbevétele

Bisnode: 2014-ben 1,47 százalékkal nőtt a magyar cégek árbevétele

A magyar cégek árbevétele 1,47 százalékkal nőtt 2014-ben, a több mint 384 ezer pénzügyi beszámoló alapján összesen 82 000 milliárd forint árbevételt termeltek.

Tavaly csupán a pénzügyi szektor és a bányászat könyvelt el veszteséget. A nagy iparágak közül a gépipar a legsikeresebb, mivel árbevétele és nyeresége növekedésében is az élen járt - tudatta a Bisnode szerdán az MTI-vel.

A nemzetközi cégminősítő közleményében ismerteti: 2014-ben az 1,47 százalékos árbevétel-növekedést az előző évinél 4 százalékkal kevesebb vállalkozás produkálta. Az előző évben 2,4 százalékkal nőtt az árbevétel, de akkor a cégek száma nem csökkent ilyen mértékben.

A pénzügyi tevékenységgel foglalkozó cégek összesített árbevétele nőtt a leginkább, több, mint 20 százalékkal (ebben nincsenek benne a hitelintézetek és biztosítók). Őket több mint 18 százalékos növekedéssel a gépipar és az építőipar követte. Az utóbbi ágazat jó teljesítménye főként a nagy árbevételű mélyépítési munkáknak köszönhető. A kiskereskedelem árbevétele is élénkült, ami keresletnövekedésre utal. Az árbevétel szempontjából 10 legjobban szereplő iparág között van még az adminisztráció, a papíripar, a szórakoztatóipar, a bútorgyártás és a szintén építőiparhoz kapcsolható nemfém ásványi termékek gyártása, azaz az üveg-, kerámia-, cementgyártás.

A 10 legnagyobb mértékű árbevétel-csökkenést elszenvedő szektor listáján a közigazgatás (-23,11 százalék) után a kommunális tevékenységet végző cégek (-6,18 százalék) szerepelnek a lakossági szegmensre bevezetett rezsicsökkentés következményeként. A nagykereskedelem árbevétele is csökkent (-1,44 százalék), de csökkent az összesített árbevétel a gépjavítás, a bányászat és a fémfeldolgozás terén is - ismerteti a Bisnode.

A legnyereségesebb szektorok listáját a gép- és autóipar vezeti, amely 2014-ben 688 milliárd forintnyi nyereséget könyvelt el, a második helyen álló nagykereskedelem ennek csupán közel 60 százalékát. A legnagyobb nyereségű szektorok listáján megtalálható még a vegyipar, az építőipar és a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység is. Az építőipar nyereségessége kiemelkedően, 43 százalékkal nőtt.

Az összesített üzemi/üzleti eredmények alapján 2014-ben csupán a pénzügyi szektor és a bányászat könyvelt el veszteséget, a többi iparág összesítve nyereségesen tevékenykedett.

2014-ben a magyar cégek összesített árbevételének 33 százaléka származott exportból, ami közel azonos az előző évek arányaival. Magyarországon 7 ágazat exportvezérelt, mivel az árbevétel több mint fele exportból származik. Legnagyobb arányban a gépipar exportált 2014-ben, amelyet 2013-ban még megelőzött a számítógépgyártás, mindkét ágazat árbevételének 87-88 százalékát a kivitel teszi ki. A gumitermék-gyártás, a textilipar exportárbevétele a teljes árbevételhez képest meghaladta a 60 százalékot. Szintén magas a külföldre értékesítés a pénzügyi szektorban, valamint olyan feldolgozóipari tevékenységek esetén, mint például az ékszergyártás, hangszergyártás, sportszergyártás és a fémfeldolgozás.

A társas vállalkozásoknál dolgozók száma 2014-ben 2 százalékkal nőtt, azonban idén január óta 2,18 százalékkal csökkent a versenyszférában dolgozók száma. A legtöbben a kiskereskedelemben és a logisztikában tevékenykednek, számuk szektoronként meghaladja a 200 ezret. Az 5 legnagyobb foglalkoztató között szerepel még az adminisztratív szolgáltatás, a gép- és autóipar valamint az építőipar is. Az idei első félév adatai alapján ugyanakkor a logisztikában és az építőiparban már csökkenésnek indult a foglalkoztatottak száma a 2014-es adatokhoz képest.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.