Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Szeptember 24. 15:01, csütörtök | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Belgiumban rövidül a karatén ideje, az utcai maszkviselés jövő hónaptól nem kötelező

Belgiumban rövidül a karatén ideje, az utcai maszkviselés jövő hónaptól nem kötelező

Belgiumban 14-ről hét napra rövidül le a koronavírus-járvány miatti kötelező hatósági karantén ideje, a maszk utcai viselése október elsejétől nem lesz kötelező - jelentette be szerdán a kormány.

A belga biztonsági tanács szerdán enyhítette a járvány terjedését megelőzni hivatott korlátozásokat, az új fertőzöttek számának erőteljes emelkedése ellenére. A módosított szabályok értelmében jövő hónaptól a légzőszerveket elfedő maszk viselése csak zsúfolt helyeken, tömegközlekedési eszközökön, mozikban és színházakban szükséges. A kötelező karanténidő két hétről egyre csökken. A fizikai távolságtartásra vonatkozó szabályok a járványhelyzettől függően fognak változni, azonban szoros kapcsolattartás legfeljebb öt fővel engedélyezett.

"A távolságtartásról szóló szabály különösen fontos. A szoros kapcsolat azt jelenti, hogy valaki, akivel nem élünk egy fedél alatt, fizikailag közel van hozzánk 15 percnél hosszabb ideig úgy, hogy nem visel maszkot" - hangsúlyozta Sophie Wilmes kormányfő.

Hozzátette: a társas összejövetelek tíz főre korlátozódnak, a zárt térben tartott rendezvényeken 200 fő, szabadtéren maximum 400 fő vehet részt.

A kormányfő közölte, hogy a járvány belgiumi harmadik hullámában arra teszik a hangsúlyt, hogy az "élet hosszú távon újra visszakerüljön a normális kerékvágásba". Elismerte viszont, hogy a járványügyi helyzet igen kedvezőtlenül alakul.

Belgiumban az elmúlt egy hétben naponta átlagosan 1374 új fertőzöttet regisztráltak a hatóságok. Jelenleg 486 fertőzöttet kezelnek kórházban. Intenzív ápolásban 87-en részesülnék. A 11,5 millió lakosú országban eddig közel tízezren lettek a kór áldozatai.

A szomszédos Hollandiában szerdán ismét rekordszámú új fertőzöttet (2364) azonosítottak. A holland közegészségügyi szolgálat szerint Amszterdamban, Rotterdamban és Hágában a legmagasabb a fertőzöttek aránya.

A hivatalos adatok azt mutatják, hogy az országban mintegy 102 ezer ember fertőződött meg eddig. Jaap Van Diesel, a közegészségügyi szolgálat igazgatója szerint azonban a valós számuk akár egymillió is lehet.

A kórházban ápoltak száma egy hét alatt megduplázódott, 420-ra nőtt, és további öt ember hunyt el a járványban. Mark Rutte kormányfő kedden bejelentette, hogy szigorúbb korlátozásokat vezetnek be Hollandia egyes régióiban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése