Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Július 25. 08:20, csütörtök | Belföld
Forrás: COMPRESS Budapest | Bécs Város Képviseleti Irodája

Bécsi kiruccanás Afrikába

Bécsi kiruccanás Afrikába

Tíz nap a forró afrikai hangulat jegyében: szakadatlan napsütést és Bécs legvidámabb fesztiválját ígérik az Afrika-napok szervezői július 26-tól augusztus 4-ig az osztrák fővárosban.

A bécsi Dunasziget immáron kilencedik alkalommal öltözik Afrika színeibe és mutatja be a kontinens gasztronómiai jellegzetességeit, zenéjét, táncait és művészetét.
Az Afrika-napok megrendezése Münchenben indult 2004-ben, de hamar elérte Bécs városát is. „Bécs egy metropolisz, ahol nagy az afrikai közösség. Kézenfekvő volt ide is elhozni a fesztivált, hogy elősegítse a kultúrák közötti békés együttélést” – vélekedett az afrikai gyökerekkel rendelkező német üzletember, Medhat Abdelati. A gondolatot rövidesen tettek követték: 2005 óta minden évben megrendezik a bécsi Afrika-napokat.

Július 26-tól tíz napon át 40 ezer négyzetméteren összesen ezer kiállító és művész képviseli majd a kontinens kultúráját, legyen szó tipikus ételekről, italokról, kávéspecialitásokról, hajfonatokról vagy dobpergésről. Különösen izgalmasnak ígérkezik az afrikai bazár, ahol az érdeklődők a kuszkuszon kívül olyan ételekkel is megismerkedhetnek mint az akara, dundun, imboga és a lengalenga. Az afrikai sörsátorban kongahangzás mellett kóstolhatjuk az afrikai borokat, koktélokat, teákat, kávékat és természetesen a jellegzetes söröket is. Rachid Alexander különleges táncaival az orientális ritmusok világába vezeti be a nézőket, Shurel a karib táncokat mutatja be a Ghana Mistrel kórus pedig a gánai ősi dalok világát hozza vissza egy koncert erejéig. A fesztivál záróakkordja pedig idén is a világhíres Jamaram együttes koncertje lesz.

Mindezt szponzorok és közpénzek nélkül, hogy a fesztivál teljesen függetlenül mutassa be a kontinens kultúráját. A művészek gázsiját, akik között olyan neveket találunk, mint a Mallow Mood – az afrikai reggae egyik legismertebb bandája – vagy az ugandai énekesnő-forradalmár Jenny Bell, a belépőjegyek bevételéből állják. A város ettől függetlenül pártolja a fesztivált: „Afrika számomra egy hihetetlenül lenyűgöző kontinens. A mindennapi problémák ellenére rengeteg életörömre, melegségre és szivélyességre lelhetünk itt. Érdemes megragadni a lehetőséget, hogy a Dunaszigeten megrendezett Afrika-napokon jobban megismerjük a kontinenst és az ott élő embereket és hogy felfedezzük a saját Afrikánkat” – vélekedik Renate Brauner, Bécs Város polgármester-helyettese.

A programok délután 2 óra után kezdődnek, a belépőjegy ára előadótól függően 8 és 25 euró között van. Egy 10 napos bérlet 60 euróba kerül. A hétfői (2013. július 29.) nyílt napon az érdeklődők ingyen ismerkedhetnek a kontinenssel.

További információk a fesztiválról: wien.afrika-tage.de
Copyright fotók: wien.afrika-tage.de

Címkék: afrika, bécs, kultúra

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során