Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Január 29. 09:54, péntek | Helyi
Forrás: (x)

Az online számlaadat-szolgáltatás szabályai 2021-ben

Az online számlaadat-szolgáltatás szabályai 2021-ben

2021. január 4-től ismét bővült az online adatszolgáltatásra kötelezett számlák köre. Ezentúl már az összes magánszemély, valamint belföldi és külföldi vállalkozás részére kiállított számlát jelenteni kell a NAV-nak.

Csak azok az adóalanyok kivételek, akik a MOSS hatálya alatt teljesítik adóbevallási- és fizetési kötelezettségüket.

Bezárult a kör – majdnem minden számlát lát már a NAV

A vállalkozások számára egyáltalán nem számít újdonságnak az online adatszolgáltatás, hiszen 2018. július 1-je óta minden számláról információt kellett adni, amelyet 100.000 ft feletti áfatartalommal állítottak ki.

2020. július 1-jétől a számla áfatartalmától függetlenül adatszolgáltatásra kötelezett lett minden belföldi vállalkozás részére készült számla.

2021. január 4-től pedig már az alábbiakat is érinti az adatszolgáltatás:

• nem áfaalany belföldi vagy külföldi természetes személy, jogi személy, szervezet

• nem belföldi áfaalany, azaz más tagállami vagy harmadik országbeli áfaalany

Kizárólag a távolról is nyújtható szolgáltatások bizonylatairól nem kell adatot szolgáltatni, amelyek esetében az adóbevallási és fizetési kötelezettségét a vállalkozás Moss rendszerben teljesíti.

A számlajelentés mind a kézi, mind a számlázó programokkal kiállított számlákat – beleértve a módosító, sztornó számlákat is – érinti, a nyugtákat viszont nem.

Hogyan teljesíthető az online adatszolgáltatás?

A kiállított számlák adatai kétféleképpen jelenthetők. Vagy a NAV Online számla rendszerébe történő manuális feltöltéssel, vagy arra alkalmas számlázó programmal automatikusan. Mindkét esetben szükség van Online számla regisztrációra. Az automatizált adatszolgáltatáshoz a NAV platformján Technikai felhasználót és XML aláíró- és cserekulcsokat kell generálni, melyeket a számlázó program felhasználói fiókjában lehet megadni a zavartalan adatáramlás biztosítására. Az összekötést követően a kiállított számlák automatikusan beérkeznek a NAV rendszerébe.

Manuális rögzítésre akkor van szükség, ha kézi számlát készítettünk. Ez azonban plusz adminisztrációt igényel, hiszen minden számla adatát egyesével kell felvinni az Online számla rendszerébe. Külön figyelni kell arra, hogy ha a számlában áthárított adó összege eléri vagy meghaladja 500 000 forintot, akkor a számla kibocsátását követő naptári napon belül, ha nem haladja meg, akkor négy naptári napon belül jelenteni kell az adatokat. Ennek elmulasztása számlánként többszázezer forintos bírságot vonhat maga után.

2021. március 31-ig nem büntet a NAV

A számlaadat-szolgáltatásra vonatkozó új szabályok ugyan már január 4-e óta életbe léptek, azonban a jogalkotók egy szankciómentes időszakot határoztak meg. Eszerint a számlázó programot üzemeltetőknek március 31-ig kell biztosítaniuk az új NAV XML 3.0-ra történő áttérést, amely már alkalmas a kiterjesztett adatszolgáltatásra. Eddig az időpontig számíthatnak szankciómentességre azok a vállalkozások is, amelyek nem, vagy nem megfelelően teljesítik az adatszolgáltatást.

A büntetlenség azonban csak azokra a számlákra vonatkozik, amelyeket január 4-e előtt nem érintett a kötelező adatszolgáltatás.

Azok, akik számlázó programot használnak és összekötötték azt a NAV Online számla rendszerével, hátra dőlhetnek, nincs tennivalójuk. A NAV 3.0-ra történő áttérést ugyanis a számlázók fejlesztési csapatai végzik, akik garantálják a törvényi határidőn belüli áttérést a NAV 3.0-ra és egyben a bővített adatszolgáltatás biztosítását 2021. április 1-jétől.

Ami jó hír, hogy a nem, vagy nem megfelelően beküldött számlaadatokat utólag sem kell pótolni.

Mire kell figyelni a magánszemélyes részére kiállított számlák esetén?

Az Áfa tv. rendelkezései alapján a vevő neve és címe mindig kötelező a számlán, ha a vevő természetes személy. Fontos tudni azonban, hogy az adatszolgáltatásban nem szerepeltethető a vevő neve és címe, ha nem adóalany. Magánszemélytől tilos elkérni az adóazonosító jelét.

Amennyiben kérdéses, hogy valaki adóalanyként vagy nem adóalanyként vesz igénybe egy szolgáltatást vagy vásárol terméket, akkor a partner nyilatkozata az irányadó. Ez megvalósulhat azzal, hogy adóalanyként megadja az adószámát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.