Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Április 04. 12:57, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Árvíz/belvíz - A Körösök és a Berettyó védvonalain 121 kilométerrel nőtt a harmadfokú készültség

Árvíz/belvíz - A Körösök és a Berettyó védvonalain 121 kilométerrel nőtt a harmadfokú készültség

A Körösök és a Berettyó védvonalain 121 kilométerrel nőtt a harmadfokú árvízvédelmi készültség csütörtök reggelre, így összesen már 247 kilométer hosszúságban van érvényben a legmagasabb fokú készültség a folyókon levonuló árhullámok tetőzése és az esőzések okozta újabb áradások következtében.

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság legfrissebb tájékoztatása szerint a Körösök és a Berettyó - 340 kilométeres - védvonalán április negyedikére a harmadfokú árvízvédelmi készültség 126 kilométerről 247 kilométerre nőtt, 68 kilométer hosszú partszakaszon pedig másodfokú védekezés van érvényben. A tartósan magas vízállás következtében megnövekedtek az árvízi jelenségek a töltéseken, a leginkább terhelt szakaszokon fakadóvíz és talpszivárgás tapasztalható, de beavatkozást egyelőre nem igényelnek. A védekezésben résztvevők száma április negyedikére a korábbi 576 főről 816 főre nőtt. A készültségben lévő védelmi szakaszokon a védelmi fokozatnak megfelelően folyik a segédőri figyelő szolgálat és a vízmércék olvasása.
Jelenleg harmadfokú a készültség a Fehér-Körösön, a Fekete-Körösön, a Hármas-Körösön, a Sebes-Körösön és a Hortobágy-Berettyón.

Tovább áradnak a folyók a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) működési területén, ezért folyamatos a védekezés a Hortobágy-Berettyón, a Berettyón és a Tisza bal partján - közölte Bara Sándor védelemvezető csütörtökön az MTI-vel.

A Hortobágy-Berettyón a legmagasabb, harmadfokú a készültség, a borzi vízmércénél csütörtök reggel 374 centiméter volt a vízállás - tette hozzá az igazgató.
A Berettyón, a torkolatnál másodfokú a készültség, Szeghalomnál egy nap alatt 15 centimétert emelkedett a víz szintje, csütörtök reggel 493 centiméter volt a vízállás, s az áradás folytatódik. A folyó felső szakasza - kis mértékű apadást követően - ismét árad. Továbbra is elsőfokú az árvízvédelmi készültség, a Pocsajnál mért vízszint 394 centiméter - ismertette Bara Sándor.
A védelemvezető tájékoztatása szerint továbbra is elsőfokú készültség van érvényben a Tivizig tiszai védelmi szakaszain, a Tisza bal partján Tiszafüred és Rakamaz között; jelenleg Tokajnál 658 centiméter a vízállás, a folyó tovább árad.
A belvízi elöntés csaknem 2000 hektárral nőtt szerda óta, jelenleg 28 700 hektár föld áll víz alatt a térségben. A Tivizig 12 belvízvédelmi szakaszából 10-en folyik védekezés: nyolc szakaszon másod-, kettőn elsőfokú készültség van érvényben.
Az igazgatóság 21 szivattyútelepe már 4 millió köbméter feletti vízmennyiséget emel át naponta a befogadó folyókba, csatornákba, a védekezésben összesen 328-an vesznek részt - tette hozzá.


Címkék: Árvíz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során