Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2015. Január 23. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Változó útdíjrendszer: több út és híd is ingyenes lesz

Változó útdíjrendszer: több út és híd is ingyenes lesz

Több ponton módosítottak az útdíjrendszeren: februártól a megyematricák a szomszéd megye első csomópontjáig lesznek érvényesek, ingyenes lesz több út és híd is. Emellett lehetőség nyílik a matricák visszaváltására is - ismertette Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A kormány január 1-jével kibővített és igazságosabb útdíjrendszert vezetett be, melynek célja, hogy valóban azok fizessék meg a gyorsforgalmi utak fenntartását, akik igénybe veszik azokat – fogalmazott a sajtóeseményen Kurucz Éva kormányszóvivő.

Kurucz elmondta: az új rendszerjelentős kedvezményeket biztosít és az olcsóbb hozzáférhetőség miatt több autós veheti igénybe. A cél, hogy a magyar autósok gyorsabban biztonságosabban közlekedhessenek, mindemellett számos település környezeti szennyezése csökken – ismertette. A kormányszóvivő hangsúlyozta az útdíjrendszer megalkotásakor a használatarányos, uniós irányelveket tartották szem előtt.

Leszögezte: a gyorsforgalmi úthálózat és annak fejlesztése a magyar gazdaság egyik fő vonzereje a külföldi cégek számára, így ennek fejlesztése különösen fontos.

A gyakorlati tapasztalatok és a szakma észrevételei alapján változtattak

Januárban tesztelték az újonnan bevezetett rendszert, a rendezésre szoruló vitás kérdéseket a kormány tegnapi ülésén áttekintette, elemezte, s ezek alapján módosításokat eszközölt – mondta el Fónagy János, a Fejlesztési Minisztérium államtitkára. 'Meggyőződésünk, hogy egy ilyen bonyolult nagy kiterjedésű rendszernél az igazi tapasztalatokat a gyakorlat hozza', ezért széleskörű egyeztetést tartottak a szakmai szervezetekkel. Az államtitkár úgy fogalmazott: e szervezetek teljesen egyetértettek abban, hogy a megyei matrica bevezetése helyes volt.

Több módosítást hajtottak végre:

- A megyematricák a szomszéd megye első csomópontjáig érvényesek
- A ferihegyi reptérre vezető út ingyenes
- A kaposvári elkerülő ingyenes
- A dunaföldvári és szekszárdi hidak ingyenesek
- Mentesülnek a pótdíj alól, akik januárban jogosulatlanul használtak díjköteles szakaszt
- A feleslegesen megvett matricákat vissza lehet váltani
- Kompenzálják a nagycsaládosokat

Azok, akik már megvették matricájukat, viszont a fenti változtatások értelmében nem lesz szükségük rá, személyesen vagy postai úton is visszaválthatják, ezért szolgáltatási költséget nem számolnak fel. A visszaváltásra február 28-ig van lehetőség.

A négy vagy többgyermekes nagycsaládoknak és a mozgásukban korlátozottaknak utólagos kompenzációt biztosítanak. Ennek a jogszabályi feltételei áprilisban teremthetőek meg a D1-D2 kategória közötti különbség kompenzálására. A változások február 1-jével lépnek hatályba.

Matricák jelenleg 1600 értékesítési ponton válthatók, de napokon belül mind a 2000 viszonteladónál, valamint a mobiltelefonos viszonteladók mindegyikénél is elérhető lesz.

A kormány intézkedéseinek célja, hogy az autópályák megépüljenek az országhatárokig, összekösse a megyeszékhelyeket és bekapcsolja azokat az egyre bővülő hálózatba.

Fónagy elmondta, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium továbbra is fokozott figyelemmel kíséri az éles működés gyakorlati tapasztalatait, egyaránt cél, hogy a rendszer méltányos és következetes legyen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk