Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. November 25. 05:00, vasárnap | Kék hírek
Forrás: MTI

Rendőrökre támadtak Hatvanban - Rendőrség: valótlan híresztelések a rendőri intézkedésről

Rendőrökre támadtak Hatvanban - Rendőrség: valótlan híresztelések a rendőri intézkedésről

A rendőrség szerint "valótlan állítások, csúsztatások, szándékos ferdítések, hangulatkeltés" szerepel a Hatvanban csütörtökön történt rendőri intézkedésről szóló tájékoztatásokban. A rendőrség azt követően közölte ezt a honlapján szombaton, hogy a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) arról tájékoztatta az MTI-t, feljelentést tesz, mert a csoportos garázdaság felszámolása ürügyén szerintük indokolatlanul bántalmaztak a rendőrök gyanúsítottakat és vétlen járókelőket is.

A police.hu-n olvasható közlemény szerint a rendőrség a történtek során megakadályozta azoknak a személyeknek a bejutását a rendőrkapitányság épületébe, akik találkozni akartak az ott intézkedés hatálya alatt álló személyekkel.
A parancsnoki kivizsgálás megállapította, hogy az intézkedés törvényes, szakszerű, az arányosság követelményének megfelelő volt. Nem került sor sorozatos rendőrattakra, bántalmazásra. Jelenleg a rendőrség előtt nem ismert, hogy a rendőri intézkedésekkel kapcsolatban bárki panaszt tett volna.
Az eset részleteiről a közleményben az olvasható, hogy a Hatvani Rendőrkapitányság munkatársai november 22-én összehangolt bűnügyi akciót hajtottak végre, amelynek során 12 főt állítottak elő pszichotróp anyaggal, illetve kábítószerrel való visszaélés megalapozott gyanúja miatt.
Az előállítottak családtagjai, ismerősei összeverődtek a rendőrkapitányság épülete előtt, agresszív magatartást tanúsítva megpróbáltak behatolni a rendőrség területére. A mintegy 40 fős, férfiakból, nőkből álló társaságot a rendőrök felszólították, hogy fejezzék be a garázda magatartást, de ennek ők nem tettek eleget. Ezután a rendőrkapitányság kerítését rángató, azon átmászni próbáló hangadókat a rendőrök kiemelték, az intézkedésnek ellenszegülő, az igazoltatást megtagadó, a rendőrökre támadó személyek közül öt főt közterületen, később pedig egy főt egy közeli épületben elfogtak és előállítottak.
"A rendőri intézkedés során egy fő az előállítása közben tanúsított passzív ellenállása miatt könnyű sérüléseket szenvedett, négy főt a mentőszolgálat szállított kórházba, mert az alkalmazott gázspray miatt fájlalták a szemüket. A rendőrök közül négyen szenvedtek kisebb sérüléseket" - olvasható a közleményben.
A rendőrség arról is beszámol, hogy a helyi kisebbségi önkormányzat képviselői felajánlották segítségüket a garázda személyek azonosításában, és ígéretet tettek arra, hogy egy meghatározott időpontig valamennyi résztvevő önként megjelenik a rendőrségen." Egy polgárjogi mozgalom" időközben helyszínre érkező vezetőjét pedig a rendőrség részletesen tájékoztatta a kialakult helyzetről. A meghatározott idő eltelte után az alapítvány felkérésére eljáró ügyvéd közölte a rendőrséggel, hogy egyetlen személy sem fog önként megjelenni a rendőrségen. A rendőrség ezért a csoportos garázdaság időközben azonosított személyei közül hat főt tartózkodási helyeiken elfogott és előállított.
A Hatvani Rendőrkapitányság kábítószerrel való visszaélés megalapozott gyanúja miatt - szabadlábon hagyásuk mellett - a 19 éves G. Attila és a 25 éves B. László hatvani lakosok ellen tovább folytatja az eljárást. Öt fővel szemben csoportosan elkövetett garázdaság megalapozott gyanúja miatt szintén a rendőrkapitányság jár el, míg egy fővel szemben hivatalos személy elleni erőszak megalapozott gyanúja miatt az Egri Nyomozó Ügyészség indított eljárást - olvasható a rendőrség honlapján.
A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szombaton arról tájékoztatta az MTI-t, hogy feljelentést tesz, mert a csoportos garázdaság felszámolása ürügyén szerintük indokolatlanul bántalmaztak a rendőrök gyanúsítottakat és vétlen járókelőket is. Dénes Balázs, a szervezet elnöke azt mondta, hogy csütörtökön egy, a rendőrök által megvert fiú miatt tört ki botrány a hatvani rendőrség előtt, és információik szerint ez az eset rendőrattakokba torkollt.
A TASZ elnöke közölte: állításaikat több sértetti és tanúvallomással is igazolni tudják, a sértetteken pedig szemmel láthatóak a bántalmazás nyomai, egyikük kórházba is került. Mindezért a sértettek nevében feljelentést tesznek.
A Heves Megyei Főügyészség helyettes vezetője szombaton az MTI-t arról tájékoztatta: az Egri Nyomozó Ügyészségre egyelőre nem érkezett feljelentés intézkedő rendőrök ellen, azt követően, hogy csütörtökön Hatvanban, helyiek egy csoportját oszlatta fel a rendőrség. Az ügyben csak rendőröket hallgattak meg sértettként, illetve tanúként - mondta Kalmár Gyula.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 24. 07:54, szerda | Kék hírek

Elfogtak egy öt éve körözött férfit Budapesten

Öt évig bujkált a hatóságok elől az a férfi, akit a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) közreműködésével a XI. kerület egyik erdős részén fogtak el a múlt szerdán.

2024. Április 22. 10:09, hétfő | Kék hírek

Elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát, úgy rabolt pénzt és drogot

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) nyomozói elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát és pénzt, valamint drogot rabolt.

2024. Április 22. 06:00, hétfő | Kék hírek

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Elfogatóparancsot adtak ki a Ferihegyi úton történt halálos közlekedési baleset feltételezett okozója ellen, aki segítségnyújtás nélkül menekült el a helyszínről csütörtökön