Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2018. December 14. 07:29, péntek | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

Nyomozás folyik Trump beiktatási ünnepségének költségei ügyében

Nyomozás folyik Trump beiktatási ünnepségének költségei ügyében

Bűnügyi nyomozás folyik Donald Trump amerikai elnöki beiktatásának költségei ügyében - jelentette internetes oldalán a The Wall Street Journal című amerikai lap helyi idő szerint csütörtökön este.

A 2017. januári elnöki beiktatási ünnepséget egy bizottság szervezte és bonyolította le, amelynek vezetője Donald Trump régi személyes barátja, Tom Barrack ingatlanfejlesztő üzletember volt. Az ünnepségre több mint 100 millió dollárnyi adomány érkezett. A New York-i szövetségi nyomozók ennek kapcsán azt vizsgálják: történt-e visszaélés a felajánlásokból befolyt összegekkel.

A The Wall Street Journal információi szerint a nyomozást a manhattani ügyészi hivatal vezeti. Azt vizsgálja, hogy a bizottság elfogadott-e pénzadományt olyanoktól, akik befolyást akartak szerezni, vagy álláshoz szerettek volna jutni az új kormányzatban. A lap megjegyezte: "pénzt adni politikai előnyökért cserében" törvényellenes, mint ahogyan törvénytelen a nonprofit szervezetként bejegyzett bizottság rendelkezésére álló összeget másra fordítani, mint a beiktatási ünnepségre.

A lap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta: a vizsgálat "részben a Donald Trump volt ügyvédje, Michael Cohen elleni nyomozás során a szövetségi nyomozókhoz került dokumentumokon alapszik". E dokumentumok között volt - a The Wall Street Journal szerint - egy hangfelvétel is, amelyet a nyomozók a Cohen lakásán tartott házkutatáskor koboztak el idén áprilisban. A hangfelvételen Stephanie Winston Wolkoff, Melania Trump egyik tanácsadója a beiktatásra felajánlott adományok felhasználása miatt aggodalmaskodik.

A beiktatási ceremóniát szervező bizottság közleményben reagált a sajtóértesülésekre, hangsúlyozva, hogy az ünnepség "teljes mértékben megfelelt a hatályos törvényeknek". A kommüniké szerint a bizottságot nem értesítették folyamatban lévő vizsgálatról, tagjaival egyetlen ügyész sem vette fel a kapcsolatot. "Egyszerűen nincs bizonyítékunk arra, hogy vizsgálat folyik ellenünk" - olvasható a közleményben, amely tudatta azt is, hogy a pénzügyeket mind belső, mind külső, független könyvvizsgálók is ellenőrizték, az elszámolást pedig a Szövetségi Választási Bizottságnak és az adóhivatalnak is benyújtották.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.