Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Március 23. 06:38, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nyelvvizsga követelmény - át kell alakítani a tanrendet

Nyelvvizsga követelmény - át kell alakítani a tanrendet

A középiskolai tanrendet is át kell alakítani, valamint az oktatókat is fel kell készíteni, ha 2020-tól már alapkövetelmény lesz a felsőoktatási felvételikhez a középfokú nyelvvizsga - mondta az InfoRádió által felkeresett nyelvoktató. Palkovics László felsőoktatási államtitkár elmondta: nem mindenki akar a középiskolások közül tovább tanulni, így nem is kell általános elvárássá tenni a B2-es nyelvvizsgát.

Bár jelenleg csak a két tannyelvű gimnáziumok elvégzése esetén előírás a B2-es, tehát a középfokú nyelvvizsga megszerzése, a múlt év végén módosított felsőoktatási felvételi eljárásról szóló kormányrendelet értelmében 2020-tól az emelt szintű érettségi mellett a középfokú nyelvvizsga is követelmény lesz az alapképzések megkezdéséhez.

Mindez a héten Palkovics László felsőoktatási államtitkár, az Országgyűlés kulturális bizottsága előtti meghallgatásán is szóba került, ahol Maruzsa Zoltán felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy a sikeresen felvételizők 53 százaléka legutóbb is rendelkezett már középfokú nyelvvizsgával.

'A 2020-as dátum pontosan azért nem 2016-'17-'18, mert a nyelvtanulás az azért nem is egy kétéves folyamat, amit általában egyébként a felvételi követelmények szigorításánál jogszabály szerint is alkalmaznunk kell, direkt egy távolabbi időpontot mondtunk, ami azt jelenti, hogy már a 7-8-adikos diákok számára ez egy világos üzenet: nyelvtanulás, nyelvtanulás, nyelvtanulás. És nyilvánvalóan van kellő felkészülési idő és azzal, hogy a követelmény megjelenése világos, ezzel azt gondolom, hogy világosan kijelöltük az utat' - fogalmazott.

Azt azonban a helyettes államtitkár is elismerte, hogy a köznevelésnek is fel kell zárkóznia ehhez a követelményhez, ám kiemelte azt is: nem mindenki akar a középiskolások közül tovább tanulni, így nem is kell általános elvárássá tenni a B2-es nyelvvizsgát.

Berényi Milán, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének alelnöke támogatta nyelvoktatás fejlesztését, ám hangsúlyozta, hogy a tanrend átalakítása mellett az oktatókat is fel kellene készíteni a közoktatásban a magasabb követelményszintre.

'Valószínűleg nem ülhet majd ugyan abban a csoportban az, akinek középfokon kell beszélnie egy nyelvet és az, aki csak az alapfokot célozza, tehát nyilván több nyelvi csoportra kell bontani a tanulókat, más egyéb tananyagokat kell a rendelkezésükre bocsátani és az oktatókat is fel kell készíteni arra, hogy más képzést adjanak le, mint az utóbbi időben'.

Tavaly év végéig a nyelvvizsga hiányában diploma nélkül maradt becslések szerint ötvenezer hallgató töredéke jelentkezett csak a diplomamentő programra, amit meg is kellett hosszabbítani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton