Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Augusztus 27. 17:51, hétfő | Bulvár
Forrás: MTI

Megvan Ned Kelly feje?

Megvan Ned Kelly feje?

Lehet, hogy megkerült Ned Kelly, a legendás ausztrál "betyár" feje: egy 74 éves új-zélandi koponyagyűjtő asszony rukkolt elő vele.

A sokak által nemzeti hősként, ausztrál Robin Hoodként tisztelt Kelly földi maradványait - 132 évvel a kivégzése után - idén augusztus elején kapták meg az ausztrál államtól Kelly családjának leszármazottai, ám fej nélkül, mivel az több évtizede eltűnt. Teste többi részéről - amely egy börtön tömegsírjából került elő - tavaly bizonyosodott be a csontok DNS-elemzése révén, hogy valóban Kellyről van szó.
A bandavezért az Old Melbourne Gaol nevű börtönben végezték ki 1880-ban. A börtönt 1929-ben bezárták, és akkor exhumálták a kivégzett rabok holttesteit. A tömegsírt azonban felnyitásakor a bámészkodó tömeg megrohanta, és a csontok, koponyák közül jó párat elragadott, köztük Kellyét. Idővel ugyan megkerült, és kiállították a régi börtönben - amely jó ideje múzeum -, ám 1978-ban megint ellopták. Azóta nem volt ismert, hogy hol van a Kelly-banda fejének feje, családja leszármazottai pedig augusztus elején felhívással fordultak a sajtón keresztül a bitorlóhoz, hogy juttassa vissza a koponyát, hadd nyugodjék Ned Kelly "teljesen" békében.
Teljesülhet kívánságuk. Az új-zélandi Anna Hoffman jelentkezett a földi maradvánnyal. Azt állítja, hogy 30 éve kapta a koponyát, amikor Melbourne-ben vakációzott egy biztonsági őrtől. Egyik este koponyákról beszélgettek, mire másnap a férfi beállított hozzá eggyel, közölve, hogy az Ned Kellyé, és azt tanácsolva, csempéssze haza.
Anna Hoffman nem berzenkedett - az 1960-as, 70-es években boszorkány hírében állt -, és hazavitte Kelly fejét.
"Tisztelettel bántam vele. Nem használtam se mécsesnek, és vörösbort sem ittam belőle" - idézte a The Daily Telegraph című brit lap.
Hoffman közölte, hogy húszdarabos emberi koponyagyűjteménye van, és ha bebizonyosodik, hogy a Kelly-gyanús valóban Kellyé volt, akkor visszaadja a rabló családjának.
Kellynek amúgy már az apja sem volt nagy barátságban a törvénnyel, mivel ír fegyencként került Ausztráliába. Legidősebb fia, Ned azután bandájával kirabolt több bankot és lelőtt három rendőrt, amiért végül 25 évesen akasztófán végezte. A rendőrség két éven át vadászott rá, és akkoriban rekordösszegű vérdíjat - 8 ezer fontot - tűzött ki a fejére.
A kutatóknak a tavalyi DNS-vizsgálathoz a jelenkori molekulamintát a haramia Ellen nevű nővérének dédunokája szolgáltatta, akit Leigh Olivernek hívnak és jóval békésebben él: tanár.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.