Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Március 20. 07:03, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Még nem indul el a kilakoltatási hullám

Még nem indul el a kilakoltatási hullám

A pénzintézetek országosan 5 050, Békés megyében 222, hitelfedezetként szolgáló lakóingatlant jelöltek ki kényszerértékesítésére március végéig, egy tavaly júniusban elfogadott törvény alapján.

Közölte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. A Magyar Bírósági Végrehajtó Kamara a Békés Megyei Hírlaphoz eljuttatott közleménye szerint az egyes sajtóorgánumokban megjelent hírekkel ellentétben nem kell több ezres, százezres kilakoltatási hullámra számítani. A kamara statisztikái szerint tavaly országosan 200 alatt maradt a kilakoltatások száma, idén várhatóan 250—300 lesz.

A százezres számok azokra vonatkoznak, akiknek 90 napon túli a devizahitel-tartozásuk, ez azonban nem egyezik meg a kilakoltatásra várók számával. A kilakoltatás csak a legvégső állomása egy hosszú folyamatnak. Az adósok ellen először végrehajtás kezdődik, mely akár évekig is elhúzódhat. Eközben több olyan megoldás is létezik, amellyel az adós visszafordíthatja a kilakoltatási folyamatot. A végrehajtó is több javaslattal segíthet a bajba jutottaknak, hogy a kilakoltatást elkerüljék, például részletfizetés, az ingatlan szabadpiaci értékesítése, esetleg önkormányzati adósságkezelési segítség igénybevétele. A kamara közleményében leszögezte, súlyos hiba összemosni a számokat.

Mezőhegyesen már vannak, akik a kilakoltatási szakhoz értek – tudta meg a lap Kovácsné dr. Faltin Erzsébettől, de az önkormányzat nem él ezzel az eszközzel. Az önkormányzatnak a távfűtés és a melegvíz-szolgáltatás ellenértékével tartoznak többen, akad, akiknek a tartozása már meghaladja a félmillió forintot. Mezőhegyes polgármestere azt is elmondta, a devizahitellel tartozók sorsa viszont kérdéses a városban. Reményét fejezte ki, az önkormányzat kap majd állami segítséget, hogy a jelenleg üresen álló sorházakat lakható szükséglakásokká alakítsák át.

Békéscsabán az önálló bírósági végrehajtó által, nagy összegű tartozás miatt kezdeményezett árveréseknél márciusban tizenegy ingatlan érintett – közölték az önkormányzatnál. Áprilisban további huszonegy, májusban pedig tizenhárom ingatlant jelöltek ki kényszerértékesítésre a kereskedelmi bankok.Békésen kilakoltatásról, kényszerértékesítésről nem tudnak az önkormányzatnál. Hárman-négyen viszont már kértek hatósági bizonyítványt a polgármesteri hivataltól, hogy éljenek az idén januártól életbe lépett, a hitelszerződésből eredő kötelezettségeiknek eleget tenni nem tudó természetes személyek lakhatásának biztosításáról szóló törvény adta lehetőséggel.

A helyi bankfiókok megkezdték az érintett békési lakosok anyagi helyzetének felmérését, az állam pedig a Nemzeti Eszközkezelő révén felvásárolhatja az ingatlant, amennyiben az ügyfél a törvényben leírt feltételeknek megfelel. Budapesten és a megyei jogú városokban a forgalmi érték 55 százalékáért, a városokban 50 százalékáért veheti meg az ingatlant, községekben a forgalmi érték 35 százalékát fizeti a kötelezettségének eleget tenni nem tudó lakosnak, és az érintett bérlőként lakhat tovább az ingatlanban.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során