Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Szeptember 18. 07:21, vasárnap | Belföld
Forrás: HírTV

Még a chipsadómentes termékeket kínálják a boltok

Még a chipsadómentes termékeket kínálják a boltok

A kiváló magyar élelmiszernek minősülő termékek után is chipsadót kell fizetnie több gyártónak.

A cégek, ahol tehetik, csökkentik a termékek sótartalmát, de az új márkák bevezetése és a csomagolóanyagok beszerzése így is több tízmillió forintos pluszköltséget okoz.

A szeptember elsejétől bevezetett népegészségügyi termékdíjat csak az előrecsomagolt termékek után kell megfizetni. Vagyis a fűszersó adóköteles, ha kis kiszerelésben kerül a boltok polcaira. De ha zsákszámra adják el, például egy húsüzemnek, akkor nem kell utána fizetni. „Véleményünk szerint a törvény azokra kellene, hogy vonatkozzon, akik közvetlenül fogyasztható élelmiszert gyártanak. Mert a kolbász-fűszerkeveréket senki sem fogyaszt abban a formában, ahogy mi azt előállítjuk, hanem kolbászt készít. És tudjuk, hogy a kolbászhoz kell 2-2,5 százalék só” – nyilatkozta Pethő Zoltán, a Böllér Kft. ügyvezető igazgatója.

Magyarország legnagyobb snackgyára Győrben van. A cég a 8 milliárdos árbevétele után várhatóan 1,3 milliárd forint adót fizet. „Az nem megoldás, hogy mondjuk a sós snackgyártó ágazatot büntetik egy ilyen adóval. Mi a sóbevitel 0,5 százalékáért vagyunk felelősek itt Magyarországon. A burgonyachips 1 ezrelékben felelős a sóbevitelért, miközben a például a feldolgozott húskészítmények, pékáruk, sajtok a sóbevitel 46 százalékát produkálják Magyarországon, és őket semmiféle adót nem vetettek ki” – nyilatkozta Ágyai Szabó Gábor, a Chio Magyarország Kft. piackutatási koordinátora.

A kormány idén 5, jövőre pedig 20 milliárd forint bevételt vár a chipsadótól. A számítást derűlátónak tartja az Országos Kereskedelmi Szövetség. „Most egy olyan időszakban élünk, amikor a devizaválság és egyéb okok miatt a vásárlók nagyon is a fogukhoz verik a garast. Nagyon figyelik az árakat. A jövő év is kétséges, hiszen bár a jövő évi piaci környezetet pontosan még nem ismerjük, de minden előrejelzés arra utal, hogy továbbra is feszített, nehéz lesz a fogyasztói piac helyzete” – szögezte le Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Az üzletek egyelőre még a chipsadómentes termékeket kínálják. A vásárlók az áremelést szeptember végén, október elején érzik majd meg, mert addigra fogynak el a korábban beszerzett készletek. (da)

hírTV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.