Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2021. Február 09. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: mti

Középiskolai kvízjáték indul a védőoltásokról

Középiskolai kvízjáték indul a védőoltásokról

Legyél Te is hírvivő! címmel országos online kvízjátékot hirdetnek az ELTE Biológiai Intézetének munkatársai középiskolás diákok és tanáraik számára

a modern biológiai módszerek alkalmazásával fejlesztett oltóanyagok felhasználása mellett.

A verseny február 9-től február 12-ig tart, a szervezők az ELTE TTK Biológia Intézet honlapján mindennap közzétesznek egy-egy kérdéssort a koronavírussal kapcsolatban, amelyre várják a középiskolás diákok válaszait. A játék végén a legtöbb pontot elérő versenyzők között értékes nyereményeket sorsolnak ki.

A védőoltások (vakcinák) előállítása és hatékony felhasználása a biológia tudomány egyik legnagyobb sikere. A passzív vagy az aktív immunizálás elmélete és gyakorlata teljesen természetes biológiai folyamatokon alapszik, és a kutatók mára olyan módszereket, valamint ezek biztonságát ellenőrző eljárásokat fejlesztettek, amikkel az életmentő védőoltások kockázatait elenyésző mértékűre csökkentették - olvasható az ELTE honlapján közzétett felhívásban.

"Szakmai kötelességünk hangsúlyozni, hogy a megfelelően ellenőrzött és dokumentált készítmények hatékonyságának tagadása hatalmas károkat okozhat (...). A Legyél Te is hírvivő! kampányunkban a fiatalokhoz és tanáraikhoz fordulunk. Az ő nyitottságukban bízunk, hogy nem csak megértik és elfogadják a modern biológia eredményeit, hanem biológiai tudásukban megerősödve meggyőzik szüleiket és nagyszüleiket a védőoltások hasznosságáról és hatékonyságáról" - hívják fel a figyelmet a kezdeményezők.

A közlés szerint február végére elkészül egy általános iskolai és gimnáziumi tanároknak szánt oktatási segédanyag is, ami lehetővé teszi, hogy a koronavírussal kapcsolatos ismeretek megjelenjenek a biológia mindennapi oktatásában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk