Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Szeptember 21. 07:21, szerda | Belföld
Forrás: OrintPress

Kerékpárkölcsönző lehet a fővárosban?

Kerékpárkölcsönző lehet a fővárosban?

A fővárosi biciklisták már várják a fővárosi kerékpárkölcsönző elindulását.

Van is esély a rendszer kialakítására, mivel a kormány és a Budapesti Közlekedési Központ kedden írja alá Bubi nevű projekt támogatói szerződését.

Jártam Párizsban, meg Londonban is, és azt tapasztalom, hogy ott sokkal jobban ki van építve az infrastruktúra. Külföldön a gyalogosok és az autósok máshogy, európai módon viszonyulnak a biciklistákhoz - mondta Dredor Csaba, aki rendszeresen biciklizik a belvárosban, és támogatja a kerékpárkölcsönző bevezetését.

Szerinte azért lehet hasznos a bevezetése, mert a tömeges gépkocsi használat miatt rossz a belváros levegője, élhetetlen a belváros. Kell valami megoldás, mert a statisztikák szerint sokkal többen ülnének kerékpárra, ha jobbak lennének a feltételek.

Bár az eredeti tervek szerint az idén nyáron már működnie kellett volna, továbbra sincs biciklikölcsönző rendszer Budapesten. Jövőre viszont beindulhat, miután kedden várhatóan Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára és Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója aláírja a Bubi nevű projekt támogatói szerződését.

A fővárosi hálózat sajtóértesülések szerint évi 225 millió forintból működne, a bérleti díj pedig a legmagasabb kategóriában, a 90 percnél hosszabb igénybevételkor két BKV-jegy árába kerülne. Párizsban egyébként mintegy nyolc ezer forint, Barcelonában vagy Londonban nagyjából 15 ezer forint, Melbourne-ben 10 ezer forint körüli összegbe kerül a rendszer éves díja - tájékoztatott az Inforádió.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.

2024. Április 17. 09:48, szerda | Belföld

NAK: Veszélyes lehet a fogyasztókra az ellenőrizetlen ukrán élelmiszer

Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi.

2024. Április 17. 09:47, szerda | Belföld

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt