Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2016. Március 17. 14:40, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Folytatódik a rendőrség országos akciója

Folytatódik a rendőrség országos akciója

Folytatja a tavaly indított akciót a rendőrség a gyalogosok és a kerékpárosok nagyobb biztonságáért -

közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlekedésrendészeti főosztályának vezetője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. Óberling József elmondta, 2014-ben 626-an haltak meg közlekedési balesetben, 40 százalékuk gyalogos vagy kerékpáros volt. Ezért tavaly megelőzési programot indítottak, ennek eredményeként 2015-ben a 644 halálos áldozatnak már csak a 35 százaléka volt gyalogos vagy biciklis.


Jelezte: idén, az év első két hónapjában azonban megint 40 százalékra emelkedett a balesetben elhunyt gyalogosok és kerékpárosok aránya. Hozzátette, hogy az így közlekedők sokszor nemcsak áldozatai, de okozói is a baleseteknek: az összes baleset 12 százalékát okozták tavaly, többet, mint a tehergépkocsi-vezetők és a buszvezetők együtt. Vagyis vagy nem ismerik a szabályokat, vagy nem tartják be azokat - közölte.

A főosztályvezető kiemelte, hogy ezért folytatják a tavaly indított akciót, de idén sem büntetéssel, hanem meggyőzéssel kívánnak javítani a gyalogosok és a kerékpárosok biztonságán.

Elmondta, az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottság (OBB) ülésén úgy döntöttek, hogy például közintézményekben és tömegközlekedési járművökön, illetve azok megállóiban elhelyezett plakátokon, valamint televíziós és rádiós spotokban hívják fel a figyelmet a gyalogos és kerékpáros közlekedés legfontosabb szabályaira.

Kezdeményezik egyes jogszabályok módosítását is, például azt, hogy legyen kötelező a 14 év alattiaknál a kerékpáros fejvédő használata, illetve kiterjesztenék a láthatósági mellény használatát: kötelező lenne lakott területen kívül nappal gyalogosoknak és kerékpárosoknak egyaránt, lakott területen belül pedig éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a kerékpárosoknak.

Tovább üzemeltetik a www.baleset-megelozes.hu oldalon a baleseti ponttérképet, és népszerűsítik a Bringamax programot, amelynek célja, hogy lehetőleg olyan kerékpárok vegyenek részt a közúti forgalomban, amelyek az előírt kötelező felszerelési tárgyakkal - fék, világítási és fényvisszaverő eszközök - rendelkeznek.

Az időskorúak közlekedését és szabályismereteik bővítését a Szenior pandúr elnevezésű programban kívánják elérni.

A sajtótájékoztatón Lakatos István, a Széchenyi István Egyetem Közúti és Vasúti Járművek Tanszékének vezetője ismertette azt a tanulmányt, amelyet a tanszék készített az ORFK-OBB felkérésére a gyalogos- és kerékpáros-balesetek elemzéséről.

Elmondta: a kerékpárosok által okozott balesetek egynegyedét ittasan okozták. A leggyakrabban - majdnem minden második esetben - a baleset úgy történt, hogy a keresztirányból érkező jármű elütötte a kerékpárost. Gyakori volt a balra kanyarodó jármű és a kerékpár ütközése, valamint a "magányos jármű" egyéb okból bekövetkező balesete, ez a három típus az összes kerékpáros-baleset 80 százalékát adta.

Az elemzés szerint a kerékpáros-balesetek több mint háromnegyedében 50 évesnél idősebb biciklis az érintett.

A szakértő felhívta a figyelmet arra, az Európai Unióban az a cél, hogy 2020-ig a halálos balesetek számát a felére csökkentsék, 2010 és 2014 között már 18 százalékkal csökkent a halálozások száma.

A lehetséges megoldások között említette a figyelemfelhívó táblákat, az oktatást, az infrastruktúrafejlesztést és a kritikus helyeken a rendőri jelenlétet. Elmondta: egy hagyományos útkereszteződésben 32 jármű- és 24 gyalogos-konfliktuspont van, míg egy körforgalomban mindössze 8-8, vagyis ezzel jelentősen lehet csökkenteni a kockázatot. Jó megoldásnak nevezte a balesetek elkerülése érdekében a kerékpárok és autók haladási zónáinak elkülönítését is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.