Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2015. Január 23. 12:06, péntek | Belföld
Forrás: MTI

FM: 170 millió forint támogatás a fűszerpaprika-termesztőknek

FM: 170 millió forint támogatás a fűszerpaprika-termesztőknek

Mintegy 170 millió forint támogatást nyújt az idén a Földművelésügyi Minisztérium (FM) a fűszerpaprika termesztő gazdáknak - tette közzé az FM pénteken a kormányzati hírportálon.

A tájékoztatás szerint a minisztérium, a múlt évhez hasonlóan, elősegíti a minőségi fűszerpaprika előállítást azzal, hogy támogatást nyújt a minősített szaporítóanyag felhasználáshoz, amely a termelési költségek egyik meghatározó tényezője.
A fűszerpaprika-termelők mezőgazdasági (de minimis) támogatásáról szóló rendelet várhatóan február végén jelenik meg. Ennek alapján a fűszerpaprika-termelők vissza nem térítendő mezőgazdasági - csekély összegű - támogatás kaphatnak. A tárca a forrás mértékét a támogatási időszakban megvásárolt fémzárolt vetőmag nettó árának 75 százalékában, de kilogrammonként legfeljebb 30 ezer forintban tervezi megállapítani.
A kormány a vidéki megélhetést, a jövedelmezőség növelésének támogatását továbbra is kiemelten kezeli. További célkitűzés a magyar termékek piacra jutásának elősegítése. Ebben a kézimunka-igényes fűszerpaprika termesztésnek idén is jelentős szerepe lehet - közölték.
A támogatás igénybevételének feltétele, hogy a gazdálkodó a fémzárolt vetőmag vásárlását számlával, a vetőmag minőségét pedig minősítő bizonyítvánnyal igazolja.
A múlt évi tapasztalatok azt mutatták - jelzi az FM -, hogy a szaporítóanyag származásának nem megfelelő igazolása miatt sokszor a kérelmek hiánypótlására volt szükség, a támogatás kifizetése pedig meghiúsult a nem megfelelő igazolások miatt.
A tárcánál bíznak abban, hogy a gazdák 2015-ben a teljes keretösszeget felhasználják, és a jelenlegi mintegy 1300 hektár nagyságú vetésterület növekszik majd.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.