Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2014. Október 28. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Ezekre figyeljen, ha temetőbe megy a hétvégén

Ezekre figyeljen, ha temetőbe megy a hétvégén

Forgalomkorlátozásra és rendőri irányításra kell számítani a temetők környékén október 31. és november 3. között - jelentette be az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlekedésrendészeti főosztályának vezetője a közelgő mindenszentek és halottak napja alkalmából tartott sajtótájékoztatón hétfőn. Óberling József közöle, a rendőrség idén is a polgárőrséggel közösen segíti a közlekedést, és vigyáz a látogatók biztonságára.

A temetők környékén fokozottabb rendőri jelenlétre számíthatnak a közlekedők csütörtöktől, amely elsősorban a közúti forgalom segítésére irányul, de a közlekedési szabályok megszegői ellen is fellépnek. Óberling József, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlekedésrendészeti főosztályának vezetője elmondta, ezekben a napokban a rendőrség a közutak kezelőivel egyetértésben számos ideiglenes parkolóhelyet jelöl ki, illetve esetenként forgalomkorlátozást rendel el. A nagyobb temetők környékén kikapcsolják a jelzőlámpákat és rendőrök irányítják a forgalmat. A rendőri vezető ezért arra kérte az autósokat, hogy ne „megszokásból” közlekedjenek, figyeljék a közúti jelzéseket, és ha tehetik, már elindulás előtt tájékozódjanak a várható változásokról.

Németh Ágnes, az ORFK bűnmegelőzési osztálynak vezetője felhívta a figyelmet, hogy ilyenkor gyakrabban előforduló bűncselekmények a gépkocsi feltörések és zseblopások. Otthonról csak a legfontosabb dolgokat vigyék magukkal a temetőbe, kézi táska helyett az értékeket inkább ruha alatt helyezzék el – javasolta a rendőr alezredes. Fontosnak nevezte, hogy az autók ajtaját és ablakait mindig zárják le, illetve ne hagyjanak látható helyen semmilyen iratot és értéket a gépkocsiban. A csomagokat a temetőkben sem szabad őrizetlenül, a sírokon hagyni – emelte ki.

Ha problémát észlelnek, akkor keressék a rendőröket, polgárőröket, amennyiben pedig észlelték, hogy feltörték vagy ellopták járművüket, mielőtt bármihez hozzáérnének, értesítsék a rendőrséget az ingyenesen hívható 112 központi telefonszámon. Németh Ágnes kérdésünkre elmondta, ilyenkor nem nő a bűncselekmények száma, de áttevődik az elkövetés helye a zsúfolt temetőkre vagy a magára hagyott lakásokra.

Kardos Pál, az Országos Polgárőr Szövetség alelnöke közölte, hogy az ország egész területén fokozott járműszolgálatot látnak el, a rendőrökkel közösen és önállóan is látnak el szolgálatot. Hozzátette, elsősorban a parkolók biztonságára és a látogatókra figyelnek majd, de járőröznek a településeken is, hiszen ilyenkor sok családi ház marad őrizetlenül.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:44, csütörtök | Belföld

Vitályos Eszter: a kormány minden megtesz a bérek növekedéséért

A kormány ezután is mindent meg fog tenni azért, hogy Magyarország gazdasága újra erős legyen, a magyar embereknek legyen munkája, és a bérek tovább növekedjenek

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.