Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Március 23. 06:39, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Évente 3000 esetben segít a Gyermekrohamkocsi

Évente 3000 esetben segít a Gyermekrohamkocsi

Már 16 éve működik hazánk egyetlen „mobil gyermek intenzív osztálya”, a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítvány fenntartásában működő Gyermekrohamkocsi. Eleddig több mint 35.000 bajba jutott kisbetegen segített. A hazai gyermekmentés mindennapjairól Goschler Ádám orvos igazgató beszélt a Rádió Orient stúdiójában.

A Gyermekrohamkocsi az Országos Mentőszolgálaton belül speciális helyet foglal el, hiszen egyetlen egy van belőle, mely már 16 éve teljesít szolgálatot Budapesten és a közép-magyarországi régióban – vázolta Goschler Ádám, Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat orvos igazgatója.

A kocsit évente kb. 1800 esetben riasztják. Két vidéken állomásozó mentőegységet is működtetnek, az egyik az észak-magyarországi régióban, miskolci székhellyel dolgozik, a másik Debrecent és környékét szolgálja, mindkettőt évi 700-800 esethez riasztják. 15 évvel ezelőtt felmérték, hol van a legtöbb gyermekeset, s úgy választották ki ezt a három régiót – ismertette az orvos igazgató.

Hogyan hívjuk gyermekmentőt?

A Gyermekrohamkocsi is az Országos Mentőszolgálat kocsijaként funkcionál, így a 104 vagy 122-es számot kell tárcsázni, ha baj van. Ha a mentésirányító úgy ítéli meg, hogy egy adott esethez speciális szaktudás szükséges, akkor riasztják a rohamkocsit. Ez főként a nagy időfaktorú eseményeknél történik – nyomatékosította Goschler.

Az agglomerációba vagy vidékre ún. párhuzamos riasztással érkeznek. A mentésirányító riasztja a legközelebbi mentőt, s ezzel egy időben a Gyermekrohamkocsi is útnak indul, s kiérkezve átveszi az esetet.

Bővülhet-e a jövőben a gyermekrohamkocsik száma?

A budapesti kocsi 60 millió forintba kerül, üzemeltetése is havi több százezer forintot tesz ki – ismertette a Rádió Orient vendége, ám hozzátette: a pénzen kívül a szekértő orvosok száma is akadályozza a bővítést. 'Döntően a szakemberhiány szab gátat annak, hogy a mentők száma növekedjen. De nem adtuk fel azt, hogy minél több gyermeken segítsünk, így más stratégiát választottunk' – mondta el Goschler Ádám.

A Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat csapata ezért oktatási tevékenységét bővítette, tudásukat és tapasztalataikat folyamatosan osztják meg az egészségügyben dolgozókkal. Kezdetben a sürgősségi ellátásban dolgozóknak, szakorvos jelölteknek, mentőtiszteknek tartottak képzést, később ez kibővült, s mára a házi gyermekorvosok és asszisztenseik, valamint a védőnők képzése is zajlik. Sőt, szülőknek, iskolai és óvodai dolgozóknak is tartanak 4-5 órás gyakorlatorientált képzéseket, amelyek azokra az esetekre készítenek fel, amikor igazán számít, hogy az első percekben mi történik – ismertette Goschler.

Külön oktatási helyszínük egyelőre még nincs, általában a gyermekrohamkocsi személyzete jár el a 10-15 fő önszerveződő csoportokhoz.

'Nem reszkető kézzel nyúlunk a gyerekhez'

A Gyermekrohamkocsin jellemzően kórházi gyermekintenzíveken dolgozó orvosok vállalnak szolgálatot, havi 2-5 alkalommal. Goschler Ádám kifejtette: a mentővel – melyet nyugodtan nevezhetünk mobil intenzív osztálynak is – így olyan orvosok jutnak a helyszínre, akik már a helyben meg tudják kezdeni az életmentő beavatkozásokat.

'A súlyos vagy kritikus állapotú gyermekek ellátásában kevesen tudnak rutint szerezni, mert szerencsére ezek elég ritka események' – húzta alá az orvos igazgató. Orvosaik azonban nap mint nap gyermekeket kezelnek, így számukra nem jelent stressz faktort a kisgyermekekkel, csecsemőkkel való munka. Goschler elmondta, bár a mentés és ellátás alapelvei ugyanazok, mint az egyszerű mentők esetében, a betegségek sokszor eltérőek, egy gyermek máshogy sérül, mint a felnőtt és a kommunikációs lehetőségek is sok esetben mások – ezért kell az igazán felkészült személyzet.

Ami kell: véna finder, cuff nyomásmérő, intraosszeális tű

A Gyermekrohamkocsit a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítvány tartja fenn, állami támogatásban nem részesülnek. Működésüket a felajánlott adó 1%-ok, cégek és magánszemélyek felajánlásai és kampányokból szerzett források teszik lehetővé.

Következő kampányuk a 'Fussunk együtt a Gyermekrohamkociért' április 18-19-én a Vivicitta városvédő futáson lesz. A Gyermekrohamkocsi futó-nagykövetei is ott lesznek, vállalásukkal egy-egy életmentő műszer beszerzésére gyűjtenek – van köztük híres focista, operaénekes, anyuka, cégvezető és egy 10 éves kisfiú is – tudatta vendégünk.

Arról is tájékoztatott, májusban megjelenik egy a gyermeksürgősségi protokolleljárásokat és a sürgősségi ellátásban dolgozók tapasztalatait feldolgozó hiánypótló szakmai könyv. A 12 szerzős könyvön két évig dolgoztak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton