Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2015. Január 23. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A katasztrófavédelem söpri majd kéményeket?

A katasztrófavédelem söpri majd kéményeket?

Az önkormányzatoktól a katasztrófavédelem venné át novembertől a kéményseprési közszolgáltatást egy a kormány honlapján szerdán megjelent törvénytervezet szerint. A katasztrófavédelem a magánszemélyek tulajdonában lévő ingatlanoknál, illetve a cégjegyzékbe be nem jegyzett egyéb ingatlanoknál végezné ezt a szolgáltatást. Azt a munkát, amely ezen a körön kívül esik, kéményseprő-ipari szolgáltató is végezhetné.

A tervezet indoklása szerint a jelenlegi helyzet - amikor az önkormányzatok feladata ennek a szolgáltatásnak a megszervezése - az ellátásban bizonytalansággal jár, ami életveszélyes helyzeteket okozhat. Ezért a lakosság részére a kéményseprő-ipari szolgáltatást közfeladatként - a szakmai érintettség miatt - a hivatásos katasztrófavédelmi szervnek indokolt a jövőben biztosítania.

A kémények ellenőrzését és tisztítását - ezt hívják szakzsargonban sormunkának, mivel megrendelés nélkül, a házakat sorra járva végzik - ingyen kell elvégezni. Ám ha a tulajdonosnak - használónak - felróhatóan maradt el a sormunka, akkor azt külön meg kell rendelni, és ekkor már pénzbe kerül. Ugyancsak fizetni kell az ellenőrzésért és tisztításért az időszakos ellenőrzések közti időben, amennyiben az szükségessé válik. Kéménytűz, illetve szén-monoxid-szivárgás esetén a katasztrófavédelem 24 órán belül műszaki vizsgálatot végez.

A tervezet előírja a szén-monoxid-érzékelők ellenőrzését is ott, ahol felszerelésük kötelező. Ilyen helyek a közösségi épületek, továbbá az új építésű épületben a belső tér levegőjét használó, nyitott égésterű tüzelőberendezések helyiségei. Az érzékelőket az ingatlan használójának kell karbantartania a gyártó - illetve a forgalmazó - által meghatározott időközönként, de legalább ötévente. Ezt a katasztrófavédelem ellenőrzi.

A Belügyminisztérium által készített törvénytervezetet január 29-éig lehet véleményezni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk