Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Július 06. 06:06, hétfő | Külföld
Forrás: Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:

A hivatalos végeredmény is a Szerb Haladó Párt elsöprő győzelmét erősítette meg

A hivatalos végeredmény is a Szerb Haladó Párt elsöprő győzelmét erősítette meg

A Szerb Haladó Párt (SNS) szerezte meg a legtöbb mandátumot a június 21-i parlamenti választáson a köztársasági választási bizottság vasárnapi hivatalos és végleges eredményei szerint.

Szerbiában június 21-én parlamenti, vajdasági tartományi és önkormányzati választást tartottak.

A végleges eredmények alapján az országos választásokon fölényesen győztes jobbközép SNS-nek 188 képviselője lesz a 250 fős belgrádi törvényhozásban. Ez 21-gyel több, mint amennyi a kétharmados többséghez szükséges.

A második helyen a balközép Szerbiai Szocialista Párt (SPS) végzett 32 mandátummal. Az országgyűlésben rajtuk kívül egyetlen szerb szereplő jutott be, Aleksandar Sapic olimpiai ezüst- és bronzérmes vízilabdázó Győzelem Szerbiának elnevezésű listája 11 mandátumot szerzett.

A képviselőházba emellett négy nemzeti kisebbségi lista jutott be. Az albán kisebbségnek 3, két bosnyák kisebbségi pártnak pedig szintén 3, illetve 4 politikusa ülhet be a parlamenti padsorokba. A legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) az eddigi négy helyett kilenc képviselővel rendelkezik. A vajdasági magyarság majdnem három évtizede nem szerepelt ilyen jól az országos választásokon.

A választás éjszakáján a győzelmet ünneplő Szerb Haladó Párt elnöke, Aleksandar Vucic államfő bejelentette, minden bejutó párttal partnerségre kíván lépni.

A vajdasági tartományi választáson is a Szerb Haladó Párt szerepelt a legjobban, a 120 fős újvidéki képviselőházban 76 képviselője lesz. A második helyen a Vajdaságban is a szocialisták végeztek, 13 politikusuk ülhet be a képviselői padsorokba. A harmadik legerősebb pártnak a VMSZ bizonyult, az eddigi hat helyett 11 politikus képviselheti a magyarság érdekeit tartományi szinten. A nacionalista Szerb Radikális Pártnak négy, egy többpárti koalíciónak, a Vajdasági Frontnak hat, az ellenzéki Seprű 2020 nevű mozgalomnak, valamint a monarchista Szerb Királyság Megújhodási Mozgalmának pedig öt-öt politikusa ülhet be a vajdasági parlamentbe a következő négy évre.

Az önkormányzatok közül is a legtöbb helyen a Szerb Haladó Párt győzött. A VMSZ szerette volna megszerezni Szabadka irányítását, ez azonban nem sikerült. Magyarkanizsát, Zentát és Topolyát azonban várhatóan továbbra is a VMSZ fogja vezetni.

Címkék: szerb, szerbia, választás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése