Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. Május 13. 08:18, hétfő | PR

A dugattyús kompresszor az új kedvencünk

A dugattyús kompresszor az új kedvencünk

Ma már számos olyan eszközt és felszerelést használunk a barkácsolás során, amelyeket a korábbi évtizedekben nélkülöztünk.

Ilyen eszköz az úgynevezett dugattyús kompresszor is, amely segítségével könnyedén előállíthatjuk a számunkra elégséges mennyiségű sűrített levegőt. Ezek a gépek ma már megfizethetők, így az otthoni hobbiszintű barkácsolásban is nagyszerű segítséget jelentenek.

Ez a magyarázata annak, hogy ezek a kompresszorok egyre keresettebbek.
A korábbi évtizedekben a dugattyús kompresszorok relatív drágák voltak, ezért kevesen engedhették meg maguknak, hogy hobbicélokra saját gépet vásároljanak. Szerencsére mára megváltozott a helyzet és a dugattyús kompresszorok elérhetővé váltak. A dolog pikantériája, hogy az árcsökkenés hátterében a silány minőségű távolkeleti kompresszorok állnak, amelyektől a kereskedők lépten-nyomon óvva intenek mindenkit.

A neves gyártók felismerték, hogy versenyre kell kelniük az olcsó távolkeleti termékekkel, illetve ki kell elégíteniük a barkácsolni vágyók igényeit. Ezért megalkották azokat a dugattyús kompresszorokat, amelyek kifejezetten olcsón megvásárolhatók, ennek ellenére megbízható megoldást szavatolnak a használóik számára. A magas ár-érték aránynak köszönhetően ezek a gépek kiváló választást jelentenek mindazoknak, akik barkácscélokra sűrített levegőt szeretnének előállítani.

Ha dugattyús kompresszort szeretnénk vásárolni, azt fogjuk tapasztalni, hogy kifejezetten nagy kínálat áll rendelkezésünkre. Ez pedig újabb és újabb kérdéseket vet fel, melyik típus a legszerencsésebb választás számunkra. A kiválasztás során a legfontosabb szempont a nekünk megfelelő kapacitás és méret megválasztása. A btkkft.hu munkatársa szerint a méret megválasztása során arra kell a leginkább figyelnünk, hogy a légtartály nagysága elegendő kapacitást biztosítson számunkra. Az alulméretezés megnehezíti a mindennapi munkát, ezért érdemes körültekintően választani. Ugyanakkor a túlméretezés sem okos dolog, hiszen egy kihasználatlan légtartály csak felesleges porfogó a műhelyben.

Az ideális kompresszor kiválasztása érdekében tudnunk kell, hogy a dugattyús kompresszor mellett létezik egy másik típus, az úgynevezett csavarkompresszor. Mindkét készülék kiválóan alkalmas sűrített levegő előállítására, felépítésük és tulajdonságaik azonban némiképp eltérnek. A dugattyús kompresszor esetében a sűrített levegő előállításáért egy dugattyús szerkezet felelős, ami értelemszerűen dugattyúból és hengerből áll. Ezzel szemben a csavarkompresszor esetében két darab egymással szemben elhelyezett csavart találunk, amelyek ellentétes forgásirányuknak köszönhetően képesek a sűrített levegő előállítására.

Alapvető igények esetén mindkét típus tökéletes választást jelent, de speciális igények esetén már alaposabb mérlegelésre van szükség. Gyakran van szükség vegytiszta levegőre; gondoljunk az élelmiszerekkel, kozmetikai készítményekkel vagy gyógyhatású készítményekkel kapcsolatos felhasználási területekre.

Ilyen esetekben nem kerülhet olajszennyeződés a termékekbe, tehát biztosítani kell a vegytisztaságot. Erre kínál megoldást a teflon bevonattal rendelkező dugattyús kompresszor, amely esetében a súrlódási hőtermelés csökkentését maga a teflonréget végzi, tehát nincs szükség olajfilmrétegre a súrlódás csökkentése érdekében. Habár az ilyen készülékek kevésbé terhelhetők lehetnek, barkácscélú és kisipari felhasználás során rendszerint elégséges megoldást szavatolnak.

A megfelelő készülék kiválasztása érdekében óvakodjunk a silány no-name termékektől, helyettük válasszuk inkább a neves gyártók dugattyús kompresszorait!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat